Крај излагачке сезоне у 2022. години, као и прославу јубилеја 25 година од оснивања, Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића“ обележио је изложбом уметничких дела из своје колекције у Градској галерији „Терра“ у Кикинди. Изложба је проистекла из договора о дугорочној сарадњи потписаног са Центром за ликовну и примењену уметност „Терра“ из Кикинде. А, отпочела је у Ваљеву, новембра месеца у Галерији Студија, изложбом изабраних скулптура галеријског формата насталих на Симпозијуму „Терра“, који се у Кикинди организује већ 40 година. Подсетимо, реч је о засигурно највећој и једној од најзначајнијих манифестација овог типа у свету.

Поред ове, програмом предвиђеним за следећу годину, из Интернационалног уметничког студија најављују и реализацију договорене међусобне сарадње са Факултетом ликовних уметности Универзитета у Београду. Осим излагачке активности, она ће укључити још један, нарочито значајан аспект, који се односи на ваљевске средњошколце. Наиме, први пут, наши будући академци, оријентисани ка професионалним каријерама из области визуелних уметности, као и њихови родитељи, моћи ће у непосредној комуникацији са предавачима и студентима ове престижне образовне установе да добију потпуне информације о студијским програмима, те конкретне смернице и савете, који ће им олакшати упис на факултете и даљи ток образовања.

Такође, у предстојећој години, Интернационални уметнички студио се у пуном капацитету враћа својој устаљеној пракси представљања младих и перспективних, као и афирмисаних савремених ликовних стваралаца присутних на међународних сцени. Долазак и гостовање страних уметника и представаљање њихових радова у Галерији Студија, након двогодишњег корона периода, биће поново актуелизовано, уз извесне новине у начину њихове уметничке промоције.

И док Интернационални уметнички студио најављује још једну успешну излагачку сезону, о досадашњих четврт века рада ове културне установе можда најбоље говоре речи члана Градског већа задуженог за културу Ненада Патијаревића, упућених поводом овог јубилеја.

„Интернационални уметнички студио „Радован Трнавац Мића” у својих 25 година постојања остварио је значајан допринос у развоју културе и промоцији ликовне уметности у граду Ваљеву. Програмске активности Студија у минулом период, реализоване кроз организацију изложби еминентних ликовних стваралаца, објављивању публикација, те едукативним програмима и радионицама, резултирао је стварањем значајне колекције уметничких дела јединствене у нашем региону. Такође смо поносни и на пионирски рад Студија у сегменту културне дипломатије, где су кроз остварену међнародну сарадњу, на најбољи начин промовисани културни и друштвени домети и потенцијали нашег града”, истакао је градски већник Ненад Патијаревић.

Честитке поводом овог јубилеја упутили су и многи истакнути радници из јавног и културног живота града, земље и иностранства, као и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.