У Ваљеву се од четвртка, 17. новембра, до суботе, 19. новембра одржава 38. Џез фестивал. Према речима уметничког директора фестивала Милана Ђурђевића, очекује нас фестивал са разноврсним и врхунским музичарима, којима би се похвалио сваки озбиљан џез фестивал у свету.

„Програм који смо спремили је заснован на креативности и традицији фестивала. Покушали смо да спојимо традиционално и модерно у једну категорију, а да буде ванвременско и мислим да смо дорасли томе да Ваљево ставимо на једну озбиљну мапу џез фестивала не само у Србији, већ и шире“, рекао је Милан Ђурђевић на конеференцији за новинаре, на којој је најављен овај фестивал.

Прве вечери ће у Центру за културу Ваљева од 20 часова, наступити ваљевски бендови и улаз за ово прво вече је басплатан.

Клавијатуриста бенда „АБВ“  Лазар Аврамовић је позвао Ваљевце да чују домаће бендове који наступају прве вечери, јер ће имати прилике да чују искусне музичаре, али и младе снаге које долазе.

Микица Ђурић, гитариста и фронтмен ваљевског бенда „Механички балет“  је рекао да ће ове вечери бити представљени нови албуми „Механичког балета“ и „Мјузикал докторс“ (Musical Doctors), што ће дати додатну вредност „Вечери Ваљеваца“, на којој ће наступити Нина Коларић и Лазар Аврамовић дуо, АБВ Бенд, Блу трејн бенд (Blue Train Band), Механички балет, Миднајт баз (Midnight Buzz).

Милан Ђурђевић, фронтмен „Неверних беба“, као уметнички директор Џез феста најавио је шта посетиоце фестивала чека ова три дана.

„На отварању фестивала, у петак, 18. новембра ће свирати Биг бенд РТС-а са Стјепком Гутом, једним од најпознатијих солиста на труби, који је свирао и на првом фестивалу у Ваљеву. Исто вече наступа и Ненад Василић Трио, а сама чињеница да је он професор контрабаса у Паризу довољно говори о квалитету. Он долази са својим триом и имају актуелно издање, које промовишу по Европи.

У суботу, 19. новембра, ваљевски фестивал учиниће изузетним још два трија- Владимира Самарџића, уз ексклузивну лајв промоцију актуелног ауторског албума и након пет година, наступиће виртуозни гитариста Влатко Стефановски  и његов трио. Ове године имамо ексклузивног госта, може се рећи сам врх светске џез сцене, који нам долази из Париза- Мокхтар Самба (Mokhtar Samba)

У суботу, 19. новембра ће у Ваљевској гимназији бити одржан мастер клас (master class) Стјепка Гута, за све заинтересоване о техникама свирања“, најавио је Милан Ђурђевић.

Организатори су се захвалили Граду Ваљеву који је и ове године подржао организацију Фестивала, али и спонзорима, међу којима су традиционални пријатељи „Ваљевска пивара“ и предузеће „Гејт“.

Комплет улазница за две вечери је 1000 динара, а појединачне улазнице су 600 динара.

Мото овогодишњег фестивала је „Време је за буђење“, што ће се потврдити већ прве вечери  када ће наступити и млади музичари, ученици Ваљевске гимназије. Да ли је Ваљево град са озбиљним културним потенцијалом, видеће се након овогодишњег 38. Џез феста, који за циљ има да привуче младе, да створи публику, али и да бар десет младих после овог фестивала, пожели да се бави ововм врстом музике, како је поручио уметнички директор Фестивала Милан Ђурђевић.