У засадима шљиве који су у роду штете се огледају у губитку овогодишњег приноса који је скоро стопроцентни. Услед удараца крупног града дошло је до опадања лисне масе од 70 до 90 процената, гуљења коре на једногодишњим и вишегодишњим гранама као и оштећењима на деблу.

У циљу санације оштећених стабала препоручује се превентивни третман препаратима на бази бакра (Everest, Kuprozin, Bakarnioksihlorid, Nordox и др.) како би се спречила инфекција патогенима услед великог броја рана и огољености грана. Прскање засада бакарним препаратом поновити током јесени и рано у пролеће пре кретања вегетације. Због дефолијације стабала изражена је бојазан како ће се оштећена стабла припремити за период мировања и ниске температуре током зиме. У пролеће следеће године потребно је обавити резидбу у циљу санације и обнове оштећених грана. Са резидбом почети када крене вегетација и пораст младара. Преводити оштећене рамене гране на младаре који се развијају ближе њиховој основи. Касније током вегетације обавити повијање младара који имају усправан пораст.

У младим засадима шљиве услед удараца града дошло је до ломљења младара и гуљења коре са дебла. Младе воћке где је огуљена кора са свих страна на деблу ће се осушити и потребно их је током зиме заменити новим садницама.

У засадима малине и купине обавити уклањање двогодишњих изданака и изнети их из засада. На већини овогодишњих изданака је оштећен вршни део и изданци су поломљени на различитим висинама. Произвођачи малине који имају систем за наводњавање кап по кап могу однеговати младе изданке из земљишта уз наводњавање за следећу годину. Битно је да се током њихове неге обави проређивање и остави мањи број (5 до 6) по дужном метру шпалира како би се додатно потенцирао пораст остављених изданака.
Произвођачи који немају систем за наводњавање морају оставити и изданке код којих је оштећен вршни део. Код таквих изданка већ је дошло до разграњавања горње трећине и пораста бочних гранчица. Потребно је оставити само једну (вршну) бочну грану, а остале уклонити. Пластичним канапом подићи изданке и потенцирати њихов усправан пораст.

Обавити заштиту засада малине и купине препаратима Teatar Plus или Kvadris Top, а у јесен препаратима на бази бакра. Уз ове препарате додати и неко средство које садржи аминокиселине како би биљке што лакше поднеле стресну ситуацију.

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Ваљево