Министар културе Никола Селаковић уручио је песнику Николи Вујчићу Књижевну награду за укупан допринос српској поезији „Десанка Максимовић“ у Ваљевској гимназији.

„Награда која се уручује данас названа је, не само по једној од највећих, већ сигурно највољенијих песникиња српских, Десанки Максимовић. Можда најпознатија песникиња нашега народа, чије стихове као најмањи учимо и памтимо, истовремено је и једна од највећих тајни српске поезије и сваки пут је нова и непоновљива и зачудна када се са њеним стиховима сусретнемо. Зато је и право и праведно да ова књижевна награда понесе њено име, име које у васцелом српском народу значи само једно – поезија“, нагласио је Селаковић.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је честитајући добитнику награде, поручио да је Ваљево изузетно поносно што у Десанкином завичају стасавају, али бивају и награђени неки од наших најзначајнијих песника.

“Поносни смо на богату традицију и културу нашег краја и срећни смо што и 126 година након рођења Десанке Максимовић, уживамо у њеној поезији и она наставља да живи у нама”, поручио је градоначелник.

Најпре је на Тргу песништва, поред споменика Десанки Максимовић у центру Ваљева, одржан поетски час, у организацији Ваљевске гимназије, а потом је у Бранковини, положено цвеће на гроб велике песникиње. У Ваљевској гимназији је представљена збирка песама “Беле лажи”, Хамзе Папића, прошлогодишњег победника поетског конкурса “Десанка Максимовић”.

Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” из Ваљева, Задужбина “Десанка Максимовић” и Народна библиотека Србије, уз подршку Града Ваљева организују доделу награде “Десанка Максимовић” 31. пут, на рођендан наше прослављене песникиње.