Ваљево је у свечаном руху обележило градску славу Друге Тројице – Духовски понедељак.

Обележавање славе отпочело је Светом Архијерејском Литургијом у Храму Васкрсења Христовог, коју је служио Епископ ваљевски г.Исихије и свештенослужитељи Епархије ваљевске, након чега је обављено резање славског колача.

Након литургије уследила је Духовска литија која се кретала Синђелићевом, Карађорђевом и Улицом Војводе Мишића до цркве Покрова Пресвете Богородице предвођена ваљевским свештенством и градоначелником града Ваљева Лазаром Гојковићем.

У Духовској литији били су представници града Ваљева, припадници војске, полиције, представници јавних установа, чланови културно -уметничких друштава, спортисти и бројни грађани.

Код споменика Проти Матеји Ненадовићу служен је помен у част војводе из Првог српског устанка, првог председника Правитељствујушчег совјета и дипломате, као и у част свих славних предака.

У порти Храма Покрова Пресвете Богородице урезан је литијски запис, након чега се присутнима обратио Епископ ваљевски г.Исихије, честитајући славу Града.

“Прошли смо кроз центар нашега града, у овој величанственој Духовској литији, која означава нашу благодарност Богу и која означава нашу молитву и то управо на други дан Светога Духа. Дух Свети нас чини новим људима, обнавља наше животе и чини да добра дела која чинимо, ми преносимо ту благодат Божију и на оне према којима чинимо. Зато и сви ми у овоме граду верујући у Господа и живећи да бисмо угодили њему, молимо се Богу да нас обнавља и зато наш град може са правом да се зове хришћанским градом, градом на којем почива Дух Свети. Желео бих да заиста у својим животима будемо тога свесни и да сва добра дела која чинимо, чинимо свесно и у славу Божију и да тако једни другима изражавамо љубав Христову и да тако напредујемо сви заједно. Јер, само заједно можемо да уђемо у радост Христову, а не свако као појединац. Ми смо рођени да се спасавамо заједно. Честитам свима који се труде ради живота ове заједнице и који нам показују да заједно можемо да живимо достојно своје вере и имена и човека. Живели и нека је на многаја љета”, казао је Епископ ваљевски г.Исихије.

Након Епископа г.Исихија, присутнима се обратио градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

“Данашњу славу града Ваљева – Духовски понедељак- Друге Тројице, дочекујемо у добром расположењу и радости, захвални за све добро што нам се десило између две славе!

Најзахвалнији смо што живимо у миру и у здрављу, јер нас је блиска прошлост научила да су то најважније ствари у животу сваког појединца, али и града и државе. Захвални смо на свему што смо заједничким снагама урадили да наш град буде још лепши, богатији и развијенији.

Божји благослов је бити градоначелник овом лепом граду. Захвалан сам због тога и радујем се новим заједничким успесима и напретку нашег Ваљева! Срећна нам слава и да је прославимо у радости и миру”, поручио је градоначелник Гојковић.

У порти цркве Покрова Пресвете Богородице изведен је пригодан културно-уметнички програм, за који се побринуо Дом културе “Извор” и чланови Центра за неговање традиционалне културе “Абрашевић”.