Данас је одржана конститутивна седница града Ваљева, на којој су потврђени мандати одборницима и изабрани председник Скупштине града Ваљева, заменик председника, као и секретар Скуштине града Ваљева. Конститутивна седница најпре је започела химном Републике Србије, након чега је усвојен дневни ред.

На предлог носиоца листе „Александар Вучић – Ваљево сутра“ Лазара Гојковића, а гласовима већине, за председника Скупштине града Ваљева изабран је др Слободан Гвозденовић.

„Хвала онима који су гласали за мене, али и онима који нису. Могу да кажем да ћу се руководити демократским принципима руковођења овом институцијом. Трудићу се да сви буду испоштовани. Нисам овде да бих поштовао неки нирнбершки закон, већ да сваког одборника поштујемо колико и он поштује Скупштину“, рекао је др Слободан Гвозденовић након избора.

За заменика председника Скупштине града Ваљева изабран је др Зоран Живковић, док је за секретара Скупштине града Ваљева изабран Младен Симовић, који је и у претходном периоду обављао ову функцију.

Након конститутивне седнице Скупштине града Ваљева, одржана је и прва радна седница, на којој је изабран градоначелник Ваљева, заменик градоначелника, као и чланови Градског већа.

На предлог председника Скупштине града Ваљева др Слободана Гвозденовића, а гласовима већине одборника, за градоначелника Ваљева изабран је Лазар Гојковић.

„На самом почетку желео бих још једном да се захвалим на указаном поверењу и заиста части да и у наредне четири године са тимом вредних људи водим и представљам наш град. Уобичајено у оваквим обраћањима следе реченице о одговорности, али ја верујем да одговорност није нешто што се најављује већ нешто што се радом доказује. Зато дозволите да о томе говорим на следећи начин.

Пре четири године први пут сам се нашао за говорницом у истој ситуацији, представљајући план рада у наредне четири године. Али, сада ситуација није иста. Није иста, јер сада, слободно могу рећи да се за четири године много тога променило. А променило се управо оно што сам стојећи пред вама и преузимајући дужност градоначелника у име свих људи који су нам указали поверење обећао. Та обећања су и испуњена. То је за мене кључни доказ одговорности.

Сада није исто, јер завршили смо Геронтолошки центар који већ има своје станаре и омогућили старим људима који нису у могућности да плаћају високе цене боравка у смештајима широм Србије, да своју старост проводе у једном савременом и добро опремљеном објекту уз сву неопходну негу и помоћ која им је потребна. И то није све. У овом објекту су кључни и наши будући кораци, а то је дневни боравак за стара лица и прихватилиште за бескућнике. То су још две услуге које ћемо у наредном периоду омогућити и с поносом могу да кажем, да је ова власт у претходне четири године показала да поштовање према старијима није само реч и захвалност на свему што данас користимо, а што су они за нас створили, већ узајамност у тој захвалности.

Није исто сада ни по питању наших најмлађих суграђана. Обећали смо пре четири године нова обданишта. Тада су спискови чекања на место у вртићима били предуги и око 900 малишана чекало је своје место. Обећали смо вртиће и урадили их. Два вртића у старој Шестој школи и доградња објекта Бамби омогућили су смештајне капацитете за бројне малишане. Опремање вртића Бамби наш је наредни корак, јер су сви грађевински радови већ завршени. Урадили смо 32 игралишта за децу Ваљева и нећемо ту стати, јер нам је циљ да у свакој месној заједници имамо више игралишта, али и спортских терена.  Ако смо се од старијих учили посвећености овом граду, на нама је важан задатак да наше најмлађе и ми учимо како се воли овај град и како се у њега улаже. Дубоко верујем да улагањем у децу и омладину ми њих учимо о томе. И то није све и није исто и неће бити исто, јер управо за децу и младе припремамо низ садржаја подршке преко ЛАП-а за децу, остајемо верни и летовањима и зимовањима, бесплатним уџбеницима, али радимо и на томе да смањимо проценат који родитељи плаћају за боравак деце у вртићима и да сутра сви вртићи буду бесплатни. Да омогућимо сваком детету боравак и пажњу какву заслужује. Циљ нам је да олакшамо родитељима њихове обавезе, да вртић не буде терет на буџету породице, већ олакшање. 

У протекле четири године омогућили смо запослење свима онима који желе да раде доласком два нова инвеститора Бизерба и Хансгрохе, а створили смо и такву пословну климу да је и компанија Хисенсе отворила своју другу фабрику. Нова радна места, нове радне прилике за све радно способне грађане. Морам да се захвалим Влади Србије и председнику Вучићу који је својим залагањем омогућио да ова наша намера буде и остварена. Имамо стране инвеститоре и пред нама је озбиљан посао побољшања услова за рад домаћих привредника, свих оних који имају мала и микропредузећа, предузетницима који су део овог града и који иако не запошљавају хиљаде људи дају свој допринос пословном развитку Ваљева. 
Дакле, није исто.

Није исто јер пред нама је почетак реконструкције Ваљевске болнице. Огромна средства за реконструкцију омогућиће Влада Србије и то је кључно обећање које делимо заједно са председником Александром Вучићем. Да у Ваљеву имамо болницу какву Ваљевци заслужују, какву заслужују и сви запослени у овој установи.

Неће бити исто јер у Ваљеву планирамо изградњу спортске Хале. Велелепног објекта који ће наш град ставити на мапу и великих спортских догађаја, али пре свега омогућити простор за бављење спортом Ваљевцима. Реконструисали смо и уредили халу “Светомир Ђукић” и то је био наш први корак већих улагања у спортску инфраструктуру. Наш СПЦ Петница више не изгледа исто, јер смо и ту имали улагања, а колико је Петница значајна Ваљевцима најбоље се види у овим врелим летњим данима када се тражи карта више. Да подсетим само од прошле године по први пут боравак на базену је бесплатан за сву децу! Неће бити исто ни када реализујемо пројекат изградње затвореног базена који је подједнако потребан нашем граду. Улагање у спортске терене и здраве стилове живота пре свега млађих суграђана приоритет нам је подједнако као и улагања у наше школе. 

Један од кључних аспеката развоја нашег града јесте у људима, у то дубоко верујем и стога остајемо доследни нашој борби против аерозагађења. Претходних година смо кроз разне мере подршке уложили много у замене енергента. Сада је ту и гасовод. И то није само чистији ваздух у Ваљеву већ и мера која ће у годинама пред нама омогућити и повољније цене грејања. Са последњим конкурсом за субвенције број домаћинстава који више не користе прљаве енергенте попеће се на близу 800 и то није мало, али настављамо са плановима везаним за побољшање услова живота. Здравље је оно што често сматрамо Богом даним и праву вредност схватамо тек када буде нарушено. Борба за чист ваздух за нас остаје приоритет високо на листи свих приоритета. 

Ваљево је град који се мења и град мењају људи и захтеви који се пред нама налазе, зато ћемо у наредним годинама наставити са побољшањем инфраструктурних услова. На првом месту пред нама је велики пројекат реконструкције Сувоборске улице. Заједно са Министарством грађевинарства и инфраструктуре у најскорије време започеће радови. Ту је и свима нама болна тачка овог града – решавање проблема паркирања. 

У току изборне кампање представили смо предлог и идеју како би могао да изгледа наш нови Градски трг и подземна гаража. Иако објављени предлог није коначно решење, имали смо заиста сјајну реакцију суграђана. Леп и уређен трг испод ког ће се налазити велика подземна гаража, задатак је у годинама пред нама. Цео тај простор новог Трга мора подразумевати и уређење површински великог простора према Храму, уређење наше градске пијаце, како бисмо тај део града учинили и лепим и функционалним. До сада смо углавном када се презентује наш град виђали слике тргова Десанке Максимовић и Живојина Мишића. Зашто да у будућности немамо још таквих лепих места?

Нису само тргови и путеви предмет нашег интересовања. Када говорим о изгледу града пред нама је почетак радова на реконструкцији зграде Радио Ваљева. У међувремену смо уредили Градску галерију, а у годинама које долазе у фокусу нам је и Дом војске и зграда Старе железничке станице. Све су то објекти који су нам битни и који јесу лице нашег града. Зато ће уследити још улагања у културу, уметност, образовање.

Да имамо чиме да се похвалимо, да нам гости дођу са свих страна, свој допринос даће и завршетак брзих трака који ће нас приближити Србији, али и Србију приближити Ваљеву. 
Много је тога што је пред нама и ако говоримо о туризму: струја, вода, канализација, чија изградња убрзо почиње на Дивчибарама, такође су огромна улагања државе Србије и града Ваљева. Један велики труд и рад такође мења слику Дивчибара. Очекујемо да Дивчибаре коначно буду проглашене туристичким простором јер постоје услови за то. Те услове стварали смо у протекле четири године.
И ту  долазимо до једног врло битног момента. 

Неће дакле ништа бити исто. Пре четири године када сам износио исто овако предлоге и планове било је скептичних коментара и размишљања. Сада, када  имамо потврде да је све предложено и остварено, ја вас позивам да циљеве поставимо поново високо. Да гласно размишљамо о томе како да наш град буде још уређенији и бољи. Да сви заједно дамо свој максимум и допринос.
Зато бих позвао и опозиционе одборнике да износе своје предлоге, да заједнички долазимо до најбољих решења. Јер верујем да сви имамо један заједнички циљ, а то је овај град. Можемо да се не сложимо око решења изгледа рецимо неког објекта, али не можемо да се не сложимо да је то овом граду потребно.

Зато је мој кључни предлог данас, а навео сам доста предлога, улажимо у људе, улажимо у њихове потребе, у све оно што враћа осмехе на лица, у све оно што ће бити пресудно да млади будућност планирају овде, а не негде другде. Улажимо у децу, младе, улажимо у породицу. Јер овај град је кућа свих нас и зато будимо домаћини који договором и разумевањем једних за друге – кућу граде. 
Поставимо зато највиши могући циљ дана – срећни и задовољни грађани. Ја већег циља од тога немам.  Хвала још једном и да наставимо са радом. Живели“, поручио је градоначелник Гојковић у свом обраћању.

Одлуком Скупштине града Ваљева, заменик градоначелника биће Ђорђе Милановић, а чланови Већа у наредне четири године биће: Милош Крстић, др Бранислав Јовановић, Душица Јовановић, Никола Стојановић, Велимир Арсеновић, др Биљана Павловић, Ненад Патијаревић, Иван Лазаревић и Бранислав Ковачевић.

На сталном раду у Градском већу биће Милош Крстић и Ненад Патијаревић.