Прича о малини традиционално има своје обележје већ годинама уназад у Бранковини. Тако је било и данас, када је одржана 62. привредно-туристичка манифестација “Дан малине”.

“Веома  ми је драго што вас видим у оволиком броју. Из године у годину нас има све више, што и јесте циљ ове манифестације, да чувамо традицију наше Бранковине и оно што су нам оставили наши очеви и дедови. Добро нам дошли у славну Бранковину“, поручио је Саша Јефтић, председник МЗ Бранковина.

Манифестацију је свечано отворио начелник Колубарског управног округа Виктор Мићић.

“Посебна ми је част да отворим данашњу манифестацију, 62. по реду и да у овом дивном амбијенту нашег културно-историјског комплекса пожелим да данашња манифестација буде на нивоу свих претходних, малини у част. На овом месту, јако је битно да сваке године евоцирамо сећања и дамо значај овој воћки, која је обележила не само Бранковину, него цео ваљевски крај. Малина у овом крају успева, али све више се измешта у неке више надморске висине. Зато се данас овде окупљају произвођачи управо са намером да своје производе представе и да покажу наше “црвено благо”. Пожелео бих првенствено организатору успешну манифестацију, поздравио бих све учеснике и желим нашим излагачима да у сарадњи са Пољопривредном стручном службом унапреде своју производњу, побољшају своје засаде и наравно да наставе да се баве производњом малине”, нагласио је Мићић.

Свечаном отварању манифестације присуствовао је градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, директори јавних предузећа и установа културе, као и бројни грађани, који су и ове године уживали у порти цркве у Бранковини, али и у читавом културно – историјском комплексу, уз богат културно – уметнички програм.

Традиционално је одржано и предавање Пољопривредне стручне службе, Сеоске олимпијске игре, као и Гастро фест – такмичење у кувању гулаша.

Покровитељ манифестације, која је ове године била изузетно посећена је град Ваљево, а организатор МЗ Бранковина, Туристичко друштво “Љуба Ненадовић”, Пољопривредна и саветодавна стручна служба и Туристичка организација Ваљево.