Министарка просвете у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић посетила је данас Прву основну школу, где је разговарала са ученицима који су завршили осми разред, а полажу тест из математике у оквиру завршног испита.

Ученике који данас полажу тест из математике поред министарке Ђукић Дејановић посетили су и градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић и начелница Школске управе др Зорица Јоцић.

„Министарка Славица Ђукић Дејановић је дошла да нашим ученицима који полажу математику пожели пуно среће и да им да неке сугестије. Завршни испит у нашој школи полаже 129 ученика. Сви ученици су нам јуче изашли на српски језик су задовољни како су урадили тест. Надам се да ће тако бити и данас по завршетку математике. Ово нам је изузетна генерација, имамо 73 одлична ученика од 129 и управо због тога нам је драго што је министарка изабрала нашу школу“, казала је Милева Мојић, директорка Прве основне школе.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић пожелела је данас свим ученицима који полажу завршни испит пуно успеха и добре резултате.

„Хтела бих пре свега да вам се захвалим што пратите ову тренутно најзначајнију активност у Србији – полагање мале матуре за 67.430 оних који су стекли услове и полажу данас математику, сутра ће изабрани предмет. Надам се да ће и данашњи дан протећи без икаквих потешкоћа и без икаквих проблема у процедури спровођења испита. Дошла сам у ову школу због тога што су претходних година, резултати мале матуре били изнад просека Србије. Сада када сам разговарала са децом о томе како су јуче урадили српски језик, највећи број је одговорио да је било озбиљно, али да су урадили јако добро. Девојчице обично признају да имају малу трему, чак и данас другог дана, дечаци тврде да је немају, али мислим да је сви мало имају. Значајно је мања данас и сигурна сам да неће утицати на њихова постигнућа у изради задатака. Битно је и за родитеље и за све ученике да знају да смо сви ми уз њих, да ћемо прво поштовати њихово знање и када 22. јуна буду стигли прелиминарни резултати и 25. буду дефинитивно објављени, верујем да ће највећи број деце коју сам данас видела бити јако срећно и да ће успети да упишу ону средњу школу коју желе и то сам им и пожелела“, поручила је министарка проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Министарка се захвалила ученицима и родитељима, као и запосленима у основним школама, на разумевању и подршци у овом важном процесу.

Завршни испит у Србији полаже  67.430 ученика који су завршили осми разред и одраслих који су обавезно образовање завршили по програму за функционално oсновно образовање одраслих.

Прелиминарне резултате за сва три теста ученици ће моћи да виде 22. јуна, а коначне 25. јуна, у школи и на порталу Моја средња школа. Попуњавање листа опредељења биће 26. и 27. јуна 2024. године.