Државни празник, 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, за Ваљево има посебан значај. У знак сећања на 15. септембар – Дан ослобођења Ваљева у Другом светском рату, данас је одржана комеморација у Спомен парку на Петом пуку.

Погинулима у борбама за ослобођење Ваљева пошту су одали представници Војске Србије, Полицијске управе Ваљево, републичког и војвођанског СУБНОР-а и борачких организација бројних општина и градова, а у име града Ваљева заменик градоначелника Ђорђе Милановић и секретар Скупштине Младен Симовић.

Присутнима се обратио заменик градоначелника Ваљева Ђорђе Милановић.

“У име града Ваљева желим да вам честитам овај за нас Ваљевце изузетно  значајан датум. Јер, 15. септембар 1918. године је значајан за цео српски род, а 15. септембар 1944. године је датум који је нама донео слободу, када је окупаторска чизма отишла из Ваљева, потиснута из центра града и ми смо данас овде да одамо почаст сенима бораца који су пали у ослобођењу града. Ту смо да им кажемо једно велико хвала, посебно херојској Првој пролетерској бригади и Шестој личкој дивизији. Нека нам је свима срећан Дан ослобођења Ваљева и Дан српског јединства, слободе и националне заставе”, поручио је Милановић.

Јово Барошевић, потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Војводине је истакао да је слобода напролазна вредност, коју треба ценити и за њу се борити.

“Ми смо 1941. године донели тешке одлуке, када је српски народ са осталим народима рекао историјско „не” фашизму, нацизму, када смо узели пушке и кренули против највећег зла у историји… Нећемо заборавити наше хероје који су извршили своју историјску улогу, остварили велике циљеве и донели слободу. Држава Србија је посвећена принципима антифашизма, слободарства и родољубља, само јака држава, економски развијена и политички стабилна, може бити гарант мира за све своје грађане. Ми смо народ који је највише страдао на овим просторима, који је био и остао слободарски народ и никад нећемо дозволити да ту слободу дамо, јер смо уложили много жртава за њу. Слобода је непролазна вредност, њу ћемо ценити, за њу се борити”, рекао је Барошевић.

У подсећању на догађаје од пре 80 година, Рајко Милинковић, председник СУБНОР-а Ваљево, навео је да се на локацији на брду Пети пук где је данас спомен парк некада налазила модерна касарна у којој су биле концентрисане јаке окупаторске снаге, моћно наоружане.

“Сви ми, поштоваоци бораца, родољуби, чувари традиција ослободилачких и одбрамбених ратова морамо водити упорну и истрајну битку да се заустави прекрајање историје и улоге нашег народа у европским и светским позитивним процесима. Јер, заборављање и одбацивање прошлости је најпогубније за будућност”, казао је Милинковић.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Војводине Јово Барошевић, доделио је плакету граду Ваљеву за успешну сарадњу и реализацију заједничких пројеката.