Савет сталне градске манифестације „Фестивал дуван чварака“ обавештава јавност да се ове године Фестивал неће одржати, јер је на делу територије Града Ваљева проглашена ванредна ситуација због појаве Афричке куге свиња.

Ова одлука је донета након достављања мишљења Одељења ветеринарске инспекције – Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и Ветеринарског специјалистичког института „Шабац“, који су Савету доставили стручно мишљење да је одржавање ове манифестације у супротности са наложеним мерама и да може довести до поновне ескалације болести у Колубарском округу.

Део територије Ваљева  је проглашен зараженим и угроженим подручјем, а поводом установљења Афричке свињске куге. Решењима о проглашењу зараженог и угроженог подручја, која су тим поводом донета, забрањује се одржавање сајмова, изложби животиња, продаја хране животињског порекла ван пословног простора.

Савет „Фестивала дуван чварака“ изражава жаљење због неодржавања ове манифестације, која је позната и ван граница Ваљева и сваке године је привлачила велики број излагача и посетилаца.

Применом свих препоручених мера стручних служби (ветеринарских инспектора, ветеринара, научних института и Града Ваљева), очекује се да ће се ширење ове болести свиња зауставити и да ћемо већ идуће године наставити са одржавањем манифестације.