Данас је одржана друга редовна седница Скупштине града Ваљева, која је заказана на захтев коалиције „Свануће-Уједињено Ваљево може“, поводом предлога о доношењу Деклерације о забрани истраживања, експлоатације и прераде руде бора и литијума на територији града Ваљева.

Председник Скупштине града Ваљева др Слободан Гвозденовић информисао је одборнике да град Ваљево није надлежан за доношење предложене одлуке, те да је доношење исте могуће само од стране Владе Србије и надлежних министарстава.

Потом је изнео предлог дневног реда на гласање, који није усвојен.

„Данас смо одржали другу редовну седницу Скупштинe, са некаквом деклерацијом која нам је послата да се Скупштина изјасни, за коју уопште није надлежна ни по Пословнику ни по Статуту града Ваљева. Ја сам у складу са демократским принципима којима ћу се и даље руководити док ја будем био председник Скупштине ставио предлог на гласање. Предлог дневног реда није усвојен.

Оно што је најважаније, јесте тврдња и изјава председника Александра Вучића да никаквог рудника нити рударења у Ваљеву неће бити. Влада Србије и министарства која су надлежна за ово ће све у вези Рио Тинта испитати формирањем разних комисија које ће се изјаснити о могућности пројекта. Наравно, биће формирана и здравствена комисија и Влада и министарства ће ова питања разматрати у наредном периоду. Још једном наглашавам, Ваљево као град има тачно дефинисане надлежности Уставом и Законом о локалној самоуправи. Oвакав један захтев је апсурдан, ово је био само један покушај да се од Скупштине направи једна политичка трибина, која има за циљ да једно стање у ком је један део становника који је поверовао у ове глупости које опозиција износи још више буду узбуђени, разјарени и доведени у сумњу у све ово. Ја нисам дозволио трибину и никада нећу дозволити. Радићу увек у складу са Законом, Пословником и Статутом града“, поручио је председник Скупштине града Ваљева др Слободан Гвозденовић након одржане седнице.