„Поштовани грађани,

Као један од вас, једнак међу вама, неко ко је цео свој живот везао за овај град, никада нисам бежао од одговорности. Одговорности, за све оно што сам лично или у сагласности са својим тимом људи, подржан од стране одборника Скупштине града у сарадњи са Владом Србије и министарствима, иницирао или реализовао.

Живим у овом граду делећи и добре и лоше дане са свима вама и кључни мотив мог ангажовања јесте интерес грађана Ваљева, свих грађана без разлике. Најважније у свему, јесте да никада ово градско руководство заједно са мном не би урадило ништа што је на штету грађана Ваљева. У свом експозеу као једну од тема и најаву залагања у наредном периоду навео сам екологију. И у свом раду залагаћу се увек за здравље људи и здраву животну средину.

Сходно питањима везаним за рударење која ми се постављају, дужан сам да подсетим на неколико важних чињеница и на тај начин одговорим.
Најпре, председник Србије Александар Вучић недавно је изјавио : „У Ваљеву неће ништа да се копа јер нема шта да се копа“, што је званична изјава председника ове земље, који је најавио по овом питању и разговор са грађанима Ваљева.
Дакле, још једном, у Ваљеву се неће експлоатисати литијум и нема никаквог рудника!

Потом, ја никада нисам био део тима људи, нити политика, који су пре десетину година потписивали уговоре у име државе везане за рударење. Нарочито, као градоначелник немам законске могућности било каквог одлучивања по овом питању. Посебно верујем да мишљење о рударењу, утицају на животну средину и здравље људи могу дати лица која су образована по том питању. Стога верујем да стручни рад и стручни тимови које држава формира јесу кључни да дају мишљење. Дубоко верујем да закон и струка јесу једини одговори које сви заједно тражимо.

Ми као град имамо конкретне проблеме када је екологија у питању и ту мислим на првом месту на решавање проблема аерозагађења, који ћемо наставити да решавамо најпре гасоводом који је већ ту и субвенцијама везаним за енергетску ефикасност, а потом интензивно решавамо питање депоновања смећа и градске депоније, припремајући се за почетак рада регионалне депоније Каленић. Не треба заборавити ни расписани тендер за изградњу канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода на Дивчибарама и изградњу канализационе мреже у оквиру пројекта „Чиста Србија“.
Као град финансирамо бројне еколошке организације и друштва који дају свој допринос очувању наших река и планина.

Док појединци у овоме виде прилику за политичке поене, ми решавамо проблеме града и грађана и не злоупотребљавамо њихово поверење.

Моја обавеза и одговорност јесте везана за питања екологије које сам навео и у оквиру тога располажем одређеним законским могућностима, те стога могу поновити оно што сам и више пута до сада рекао – у складу са својим надлежностима и могућностима, залагаћу се да наведена питања решимо у корист свих грађана Ваљева“, поручио је градоначелник Гојковић.