Свечаним подизањем заставе на Тргу Живојина Мишића, почеле су 37. Тешњарске вечери.

Част да свечано подигну заставу и тиме озваниче почетак овогодишњих Тешњарских вечери, припала је члановима Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда“.

„Драги Ваљевци и Ваљевке, желим да искажем велику захвалност граду Ваљево, што управо Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда“ на овај начин учествује на отварању Тешњарских вечери. То нам показује да и град Ваљево мисли да су Истраживачи битна станица за одрастање младих и за њихов развој. Хвала свима који су учествовали током 55 година у раду Истраживача и желим да искажем велико задовољство што Друштво истраживача већ 55 година Ваљевцима пружа занимљив начин да виде како то наука може да буде занимљива“, поручила је Љубица Булатовић, председница Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда“.

Клуб младих истраживача основан је 16. фебруара 1969. године у Ваљеву. Основала га је група младих ентузијаса, спремних за истраживање и откривање неоткривених тајни природе. Прекрстарили су Дурмитором, истраживали ваљевске планине, данима радили. Одлазили су у дивљину и недељама се хранили оним што су у природи затицали. Међутим, дана 29. јула 1969. године догодила се страшна несрећа на Дурмитору. Тога дана, трагично је настрадао члан спелеолошке групе Владимир Мандић Манда. У знак сећања на њега, 1.августа 1969. године одлучено је да Клуб младих истраживача понесе његово име. Већ наредне године, Клуб је прерастао у Друштво истраживача, које ове године обележава 55 година успешног рада и постојања.