Поводом почетка нове школске 2024/2025. године, данас је у Пољопривредној школи у Ваљеву одржан састанак са директорима из 102 основне и средње школе Колубарског и Мачванског округа и директорима 14 матичних предшколских установа из оба округа.

Руководилац  Школске управе Ваљево др Зорица Јоцић је пре састанка упознала јавност каква је ситуација у образовном систему у овом делу Србије и како се дочекује почетак нове школске године.

„Што се предшколских установа тиче, стратешко опредељење Влде Републике Србије је подршка деци у најранијем периоду развоја, као и њиховим породицама, кроз институционални систем предшколског образовања и васпитања. Од 2020. године у свим предшколским установама у Републици Србији је започела нова програмска концепција, под називом „Година узлета“, где је дете у центру, а стубови су свакако васпитач, родитељи , установа, сарадња са локалном заједницом итд“, рекла Зорица Јоцић.

Она се осврнула на завршне испите у основним школама и констатовала да су сва деца уписана у средње школе, као и да је висок проценат уписао школе по првој жељи.

„Августовски завршни испит је одржан 14, 15. и 16. августа и само три ученика за Колубарски округ су полагали и то по једно из Ваљева и Љига и један одрасли који се образује по систему функционалног образовања одраслих особа. И они су распоређени у средње школе“, рекла је Јоцић и навела да је формирање одељења и група у средњим школама завршено, а сада се ради на формирању одељења у основним школама. То се ради у складу са стручним упутством које је прописало Министарство просвете и ове године у првом разреду ће бити 28, у односу на раније када је било 30 ученика у одељењу, а максимално 33 уз сагласност Школске управе. Сада ће уз сагласност Школске управе моћи да буде максимално 31 ученик. То се односи и на прве разреде средњих школа. У осталим разредима основних и средњих школа се и даље примењује стари закон, по коме може да буде 30 и да тај број иде до 33 ученика.

„У средњим школама је све попуњено у складу са планом уписа. Техничка школа је попунила свих осам одељења, Медицинска свих седам, Економска шест, нешто је остало места у Пољопривредној, где је попуњено пет одељења. У Ваљевској гимназији, у одељењу ученика за информатику и рачунарство, као и у целој Србији, мали број ученика је уписан и није могло да се формира одељење. Ту децу смо распоредили у одељења која су желели у Гимназији, а једно дете је изразило жељу да упише сличан смер у Техничкој школи и изашли смо у сусрет.  И у осталим школама у Колубарском округу су уписана деца, онако како је и планирано“, рекла је Зорица Јоцић.

Једна од тема данашњег састанка је било стручно усавршавање запослених у школама и о значају свега тога.

„Од прошле године имамо звања код наставника, који испуне одређене услове и поднесу захтев за напредовање. У образовно-васпитним установама напредовања у звање иду тако да када се испуне одређени услови, могу се добити звања педагошког саветника и пет посто већа плата, затим звање самосталног педагошког саветника, уз низ услова, које прати плата од седам посто, виши педагошки саветник и 10 посто и високи педагошки саветник и већа плата за 12 посто“, обајснила је Зорица Јоцић.

Оно чиме су се данас највише бавили на састанку одржаном у Ваљеву, јесте преузимање запослених. Министарство просвете је 25. августа објавило листе запослених који су остали делимично или потпуно без норме и слободна радна места.

„У току ова два дана врши се преузимање у школама. Запослени су дужни да се у писаној форми обрате школама, а школе су дужне да свакоме ко је технолошки вишак, уколико има слободних места, омогуће рад на неодређено време у тој школи. То се односи и на запослене са непуном нормом. Када се све то заврши онда се могу примати људи на слободна места на одређено време, јер и даље важи забрана запошљавања“, појаснила је Зорица Јоцић новине у запошљавању просветара.

Текућа инвестициона одржавања у школама, попут кречења, сређивања подова, зидова су обављена.

„У Издвојеном одељењу у Стубу, које припада Поћути је урађен кров и партерно уређење. У Издвојеном одељењу Шесте школе, у Горњој Буковици је замењен део крова. Прва основна школа је најавила да ће до краја године бити реконструисана сала и да је вредност радова око пола милиона динара. Школа „Нада Пурић“ је навела да је асфалтиран кошаркашки терен. Радова има, све су школе спремне и ми спремно чекамо 1. септембар“, закључила је др Зорица Јоцић, руководилац Школске управе Ваљево.