Форум заједнице који се организује у склопу иницијативе „Сунчане школе на Западном Балкану“, одржан је данас Градској управи Ваљевa.

Догађај је окупио директоре, наставнике и ученике из основних школа у Ваљеву, представнике града Ваљева, као и друге релевантне актере.

Форум заједнице одржава се са циљем унапређења сарадње и дијалога између Градске управе и основних школа, препознавање кључних изазова са којима се школе суочавају у области увођења и унапређења еколошких пракси и заједничко планирање како се одређени изазови могу решити.

На догађају су представљени кључни резултати након имплементације ове иницијативе у Ваљеву. Соларни панели постављени су на шест основних школа, у којима су такође спроведене и радионице са ученицима.

„Пожелео бих добродошлицу Фондацији за отворено друштво Западног Балкана и Београдској отвореној школи и искористио овај тренутак да им се захвалим на пројекту који смо заједно спровели у граду Ваљеву „Сунчане школе Западног Балкана“. У оквиру тог пројекта, град Ваљево је добио од Фондације 19 милиона динара и за тај новац смо на пет градских и једној сеоској основној школи у Ваљеву поставили соларне панеле, а за остатак новца ћемо урадити исто то на још две – Првој и Седмој основној школи. Дакле, све градске основне школе и једна сеоска биће покривене соларним панелима. Уштеда струје је свакако нешто што нам је јако значајно и оно што је занимљиво је да деца могу на софтверима који су инсталирани да прате рад тих соларних електрана, да виде уштеду и производњу струје и како се то све одвија. Још једном се захваљујем свима на овом пројекту и надам се да ћемо сарађивати и у будућности“, поручио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Регионална иницијатива „Сунчане школе на Западном Балкану“ представља вишегодишњу иницијативу Фондације за отворено друштво Западног Балкана, која подразумева неколико компоненти: инсталацију соларних електрана на одабране школе са територије Западног Балкана са циљем добијања њиховог статуса као прозјумера, затим, истраживања у школским заједницама међу ученицима, родитељима и наставницима о различитим аспектима зелене транзиције у школама које су део иницијативе као и едукативну компоненту која је подразумевала рад са ученицима основних школа и радионице о заштити животне средине, праведној енергетској транзицији и одрживом развоју као и са запосленима у школама.

„Захваљујем се граду Ваљеву на подршци и на доброј сарадњи у спровођењу овог пројекта, који има за циљ да уштети, производи струју из соларних панела, да школе уштеде на рачунима за струју, а да им се та уштеда коју ће остварити не умањи, већ да се за ту уштеду у школама нешто друго поправи, измени, унапреди у договору са нечим што смо назвали локална енргетска заједница – ту су укључени родитељи, деца, управа школе и наравно град Ваљево. Дакле, школе неће бити ускраћене за тај износ који су до сада плаћали за струју, већ ће тај износ бити искоришћен за унапређење њиховог рада. Програм се спроводи на Западном Балкану, многе школе из наших суседних земља су већ укључене у програм и стварно је дало дивне резултате. Прво што школе и градови штеде, друго што деца у раном детињству уче шта значи енергетска одрживост, које су добробити тога, од раног детињства се припремају за зелену будућност. Виде да се то исплати, да је то не само корисно, већ и добро за локалну заједницу. Родитељи који су укључени у програм такође уче о томе и сада нам остаје само да се школе прикључе на мрежу. Програм се наставља, ове године се спроводи у Крагујевцу, такође у шест школа, дакле правимо једну заједницу школа које су укључене у зелену одрживу будућност. Хвала још једном и надам се наставку успешне сарадње“, поручио је Милорад Бјелић, извршни директор Београдске отворене школе.

Током 2024. године, у Ваљеву су реализоване и истраживачка компонента иницијативе, коју је спровела група Секонс, као и едукативна компонента коју је реализовала Београдска отворена школа. Кроз едукативну компоненту, укључено је више од 130 ученика основних школа из Ваљева, који су прошли кроз еколошке радионице и кроз које су развили своје предлоге еколошких решења.
Регионалну иницијативу „Сунчане школе на Западном Балкану“ покренула је Фондација за отворено друштво Западног Балкана, у жељи да створи план за укључивање кључних друштвених актера на Западном Балкану – као што су школе, јединице локалне самоуправе и локалне заједнице – у процес енергетске транзиције кроз јачање њихових капацитета за управљање производњом чисте/обновљиве, у овом случају, соларне енергије, кроз фотонапонску технологију.