Међународна научна конференција под називом „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“ почела је јуче у Ваљеву и трајаће до 27. септембра. У хотелу „Омни“ окупило се више од 30 угледних научника и практичара из земље и иностранства, како би разменили нова сазнања и искуства у овој области.

Како кажу организатори, а то су Институт за упоредно право, Удружење за одштетно право и Правосудна академија из Београда, ово је најстарија међународна научна конференција, која се на ову тему одржава у овом делу Југоисточне Европе.

На примерима и искуствима својих земаља у областима накнаде штета и осигурања, те регулативе Европске уније, учесницима ће бити указано на могућа решења и начине усаглашавања законодавних одредби и пракси.

Јелена Ћеранић Перишић, директорка Института за упоредно право из Београда, каже да овај вид сарадње спада у шири корпус чврстих и плодоносних односа између институција, на које су веома поносни.

„Надам се да ће и овогодишња конференција изнедрити конструктивну дискусију и велики број квалитетних радова, али што је још важније, личне научне и пријатељске контакте. Овом приликом се захваљујем Граду Ваљеву на томе што препознаје значај одржавања оваквих скупова, као и нашем ресорном министарству, као и Министарству просвете, науке и технолошког развоја, захваљујући чијој финансијској подршци смо данас овде“, рекла је Јелена Ћеранић Перишић.

Драган Обрадовић, судија из Ваљева и један од организатора овог догађаја, обратио се у име Правосудне академије и рекао да се овај скуп одржава седми пут у Колубарском округу, а шести пут у Ваљеву.

„Пoред тема осигурања, имамо теме које се тичу вештачке интелигенције, као и новитете везане за саобраћај и примену нових технологија у саобраћају. Имамо неколико тема, које до сада никада нису биле на оваквим скуповима, на основу искустава других држава попут САД, Мађарске, у примени вештачке интелигенције, накнаде штете. Ове године смо први пут направили и један округли сто који је посвећен актуелним питањима правосуђа, на грађанску и управну материју, где ћемо имати судију Врховног суда Србије, који ће бити модератор скупа о толико животних и актуелних тема, везаних за накнаде нематеријалних штета и за уједе паса луталица“, истакао је Драган Обадовић.

„Први пут имамо ауторе из десет држава- све државе са простора бивше Југославије, Италије, Аустрије, Мађарске, САД, а учеснике из 11 држава, а то је Северна Македонија. Први пут имамо учеснике из Федерације БиХ и полако, али сигурно добијамо све већи простор и значај. Надам се да ћемо наставити и даље са оваквим напретком и таквом подршком Града Ваљева, да ова конференција дуго траје“, рекао је Драган Обрадовић, у име организатора овог скупа, који се одржава у Ваљеву од 25. до 27. септембра.

Град Ваљево као и претходних година подржава одржавање научног скупа и тим поводом је учеснике и госте поздравио Саша Ђоковић, помоћник грдоначелника Ваљева.

„Велико задовољство и част имам, да иу име Града Ваљева и у своје име поздравим све учеснике овог еминентног скупа и да им пожелим добродошлицу у наш град. Привилегија је да се један оваква научни скуп, са темом која је изузетно значајна и актуелна данас, одржава у нашем граду. Заиста бих похвалио организаторе скупа, који су окупили велики број научника и практичара из ове области. Као неко ко ради у локалној самоуправи желим им  да се осећају као Ваљевци, бар на неколико дана“, поручио је Саша Ђоковић, помоћник градоначелника Ваљева, на почетку научног скупа „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“.