У селу Горње Лесковице код Ваљева, данас је обележена годишњица смрти војника Стојадина Мирковића (19), хероја подно Повлена.

Најпре је одржан парастос на сеоском гробљу, а потом су представници Војске Србије, које је предводио пуковник Саша Стојиљковић, командант 2. Центра за обуку, града Ваљева које је предводио члан Градског већа Милош Крстић, Удружења бораца ратова 90-их, које је предводио председник Удружења Александар Павић и породицa са мајком Аницом, положили цвеће и венце на спомен бисту која се налази у дворишту ОШ “Милош Марковић” у Доњим Лесковицама.

Потом су ученици ове школе, у коју је ишао и Стојадин Мирковић приказали кратак програм о животу њиховог земљака, који је постао пример не само млaдима из ових крајева, већ и шире.

Прича о херојству младог Стојадина Мирковића траје и данас. Подсетимо, као војник ЈНА, у војном складишту касарне у Беденику, код Бјеловара у Хрватској, 29. септембра 1991. године, тада 19-годишњи Стојадин Мирковић је погинуо са мајором Миланом Тепићем.

Наређење мајора Тепића је било да се повуче у заклон, а наређење претпостављеног је први пут одбио овај узорни момак. Из оклопног транспортера је до последњег тренутка штитио мајора, који је решио да дигне у ваздух складиште, како не би пало у руке хрватских побуњеника. Мајор Милан Тепић је 1991. године проглашен народним херојем, јединим у ратовима на територији бивше СФРЈ, а уједно и последњим народним херојем државе, која је укинула додељивање ових почасти.

Војника Стојадина Мирковића, који је погинуо заједно са мајором Тепићем, 31. децембра 1999. године председник СРЈ одликовао je постхумно Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

Прошле године је у парку Виде Јоцић на Јадру откривена спомен-биста са његовим ликом, чиме је испуњено још једно обећање града Ваљева, да се и на овај начин ода почаст херојству младића из села Горње Лесковице, који је жртвовао свој живот.