Јавни позив за спровођење мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији града Ваљева биће расписан сутра, 3. октобра, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.

За овај конкурс издвојено је укупно 34, 5 милиона динара, од чега је Министарство за рударство и енергетику определило 60 %, а локална самоуправа је учествовала са 40 % средстава.

Циљ спровођења мера енергетске санације породичних кућа и станова је унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији града Ваљева.

„Важно је напоменути да има измена у односу на претходне године. Сутра, 3.октобра се расписује Јавни позив и грађанима се оставља период од десет дана за прикупљање документације. Ово је веома важно нагласити, јер је у претходном периоду било могуће истог дана предати документацију. Међутим, сада је управо у томе разлика и зато ће у понедељак, 14. октобра почети пријем документације на писарници у приземљу Градске управе“, нагласио је Виктор Мићић, председник Комсије за реализацију мера енергетске санације.

Како је на конференцији за медије најавио Виктор Мићић и ове године биће спроведено осам мера енергетске ефикасности:

  • замена спољних прозора, врата и других транспарентних елемената термичких омотача,
  • постављање термичке изолације спољних зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном порстору,
  • постављање техничке изолације испод кровног покривача или таванице,
  • замена постојећег грејача простора на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију ефикаснијим котлом на биомасу,
  • уградња топлотних пумпи,
  • замена постојеће, или уградња нове цевне мреже грејних тела и пратећих прибора,
  • уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде,
  • уградња соларних панела и пратеће инсталације за производњу електичне енергије за сопствене потребе.

„Већ на прошлом Јавном позиву смо имали могућност да се грађани пријаве за више мера, тако да и сада Правилник дозвољава да се домаћинства пријаве за најмање једну меру, а могуће је и за две појединачне мере. За две појединачне мере субвенција је 50 % и то је првих пет мера. Имамо и на овом Јавном позиву три врсте пакета. Основни – субвенција је 55 % , ту је могуће изабрати рецимо две мере – замена прозора и врата и изолација фасаде. Ако се том основном пакету додају мере уградње котла или топлотне пумпе, могуће је остварити 6о % субвенције, а ако се на све дода и уградња соларних колектора и соларних панела, могуће је остварити 65 % субвенције. Оно што је ново у овом јавном позиву су и лимити:

  • замена спољних прозора и врата – 200 хиљада,
  • изолација фасаде – 300 хиљада,
  • изолација крова – 170,
  • уградња котла на пелет– 130 хиљада.

Ово се углавном односи на куће, а што се тиче станова, могуће је поднети пријаву за замену спољних прозора и врата и уградњу топлотних пумпи уз замену и уградњу термотехничке изолације“, рекао је Мићић и додао да ће Комисија свакодневно вршити отварање поднете докуметације због великог интересовања грађанства и да ће јавност бити благовремено обавештена од резервисаности средстава која су на располагању.

Право учешћа на Јавном позиву имају крајњи корисници који станују у објектима и испуњавају следеће услове:

  • да је објекат легално изграђен;
  • да је подносилац пријаве:
    власник објекта или;
    корисник објекта са пријавом пребивалишта на адреси објекта и приложеном писаном сагласности власника објекта;
  • да се у објекту станује током целе године.

Јавни позив биће објављен на огласној табли Градске управе града Ваљева, званичној презентацији града Ваљева: www.valjevo.rs и у недељном листу „Напред“. Конкурсна документација се може преузети на интернет страници града Ваљева или на писарници Градске управе.
За све додатне информације и обавештења у вези Јавног позива можете се обратити на контакт телефон: 014/294-790 и електронску адресу: [email protected] .