Расписан је Јавни позив за учешће директних корисника (привредних субјеката) у спровођењу мере замене постојећег енергента у индивидуалним ложиштима и прелазак на биомасу, с циљем смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора, на територији града Ваљева у 2024. години. Ове године је износ за набавку котлова доста увећан и износи укупно 62,5 милиона динара, што ће омогућити набавку од 400 до 500 котлова за домаћинства.

Јавни позив за крајње кориснике ће бити објављен, највероватније већ идуће среде 24. априла, након што се Градско веће изјасни о овој одлуци.  Тада ће домаћинства моћи да почну да се пријављују за набавку котлова.

То је на данашњој конференцији за новинаре најавио Виктор Мићић, председник Комисије за реализацију мера енергетске санације. Конкурс ће бити отворен до завршетка овог пројекта, који се предвиђа за крај септембра ове године.

„У питању је расписивање конкурса за приватне субјекте, који учествују у пројекту за измену енергента у индивидуалним ложиштима и прелазак на биомасу, с циљем смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора, на територији града Ваљева  за 2024. годину.

Овај јавни позив ће бити трајно отворен до краја реализације. Дакле, сви правни субјекти који желе да се укључе у овај пројекат и да учествују у самој набавци котлова, моћи ће то да ураде до краја самог пројекта.

Министарство за заштиту животне средине је ове године за град Ваљево определило 50 милиона динара, а град Ваљево 12,5 милиона динара, што укупно износи 62,5 милиона динара. Министарство је ове године било прилично издашно што се тиче средстава и овај новац је значајан, имајући у виду да ће нам лимит за набавку котлова ове године бити 170.000 динара. Простом рачуницом може се закључити да ће ове године град Ваљево са Министарством за заштиту животне средине набавити преко својих извођача, односно привредних субјеката, између 400 и 500 котлова.

С обзиром да је град Ваљево у једном моменту био и најзагађенији град на свету, ово су врло значајна средства и ово су врло значајне цифре. Ово је већ други пут, након 2022. године када је први пут спроведен пројекат у набавци и замени котлова у индивидуалним ложиштима и прелазак на биомасу. Тржиште пелета се у међувремену стабилизовало, цена је можда на историјском минимуму, па очекујемо да ће интересовање за котлове бити велико, имајући у виду да нас велики број грађана контактира за куповину котла.

Ове године је учешће грађана 20%, а субвенција 80 %. Ишло се на издвајање више средстава за субвенцију, управо да би се помогло грађанима да пређу са котлова, пећи које користе неприхватљиво гориво. А то су углавном котлови на угаљ и на остала неприхватљива горива са непотпуним сагоревањем, који емитују велики број загађујућих честица и које доприносе да град Ваљево буде јако загађен.

Овим путем се обраћам и захваљујем и Министарству за заштиту животне средине, које уз све остале мере које спроводи на подручју града Ваљева, првенствено измене и набавке котларница за компримовани гас и прикључење котларнице у Касарни. Уз ову меру се прилично труди да помогне граду Ваљеву да смањимо загађеност и да ваздух у Ваљеву буде вишеструко бољег квалитета, а све у интересу здравља наших грађана“, рекао је Виктор Мићић.

На јавном позиву из 2022. године, када се реализација протегла и на 2023. годину, ова мера је финансирана са 36 милиона динара, од чега Министарство 27,5, а 8,5 милиона динара од стране Града. У првом јавном позиву је било 104 пријаве, а на другом 136 пријава, јер се у том моменту ушло у период када је набавка енергента била компликована, јер је цена почела да расте, а и понуда пелета на тржишту је била мала. Било је укупно 240 пријава, од чега је реализовано 235, а пет пријављених је одустало. Ове године је износ значајно увећан, што ће омогућити значајну набавку пећи и котлова, речено је на данашњој конференцији за новинаре Виктора Мићића, председника Комисије за реализацију мера енергетске санације.

Јавни позив можете преузети овде >>>