Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и начелник Колубарског округа Виктор Мићић, присуствовали су данас великој молитвеној свечаности у Лелићу, којом је прослављен Свети Николај Српски.

Према одлуци Светог Архијерејског Синода СПЦ, празновање Светог Николаја Српског уприличено је на Васкршњи уторак, 7. маја 2024. године, с обзиром на то да се Дан златоустог проповедника ове године поклопио са Великим петком.
Највећа молитвена свечаност била је у манастиру Лелић, где се сабрало неколико стотина верника из свих крајева земље, али и региона и дијаспоре. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шабачки г. Јеротеј, уз саслужење Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија и великог броја свештенослужитеља Епархија – шабачке и ваљевске.

Епископ Јеротеј је подсетио сабране вернике да се празник Васкрсења Христовог слави до Томине недеље и стога се Васкршња недеља зове и Светлом седмицом. Посебна је радост што се у овим данима слави Свети Владика Николај који је целим својим бићем жудео за Христом. „Наша Црква је Светог Николаја прозвала златоустим због његовог беседничког дара“, подсетио је беседник, који се посебно осврнуо на мисију Светог Николаја у англосаксонским земљама, где је тамошњем народу сведочио о бројним страдањима српског народа кроз историју. Сваког Србина је доживљавао као своје дете зато га није било срамота да иде и да моли непријатеља за живот своје браће и сестара, као у Првом, тако и у Другом светском рату.

По окончању Свете Литургије освештани су славски дарови бројних домаћина јер је познато да на празник Светог Николаја у манастиру Лелић увек буде велики број свечара.

Затим је празник свима честитао Епископ ваљевски Исихије који је истакао да је празник Васкрсења догађај над догађајима без нашег учешћа, али нам Господ даје слободу да ли ћемо да васкрсавамо или не. Ваљевски архијереј је и додао да Епархије – шабачка и ваљевска, које су некада биле једна, заједнички прослављају Светог Николаја. Зато се Епископ Исихије посебно захвалио Епископу Јеротеју, који је предводио славско сабрање у Лелићу.

Извор: Епархија ваљевска