Захваљујући граду Ваљеву, који је издвојио 18 милиона динара из градског буџета за потпуно нови објекат у дворишту Међуопштинског историјског архива у Ваљеву, завршен је објекат прихватног депоа за пријем и привремени смештај архивске грађе.

„Више од 30 година Историјски архив у Ваљеву има проблем са простором за архивску грађу, што је и примарни посао Архива. Претходни објекат се урушио и био је потпуно нефункционалан, зато ми је посебно драго што смо успели у буџету града Ваљева да издвојимо 18 милиона динара, колика је и вредност изведених радова и добијемо нови депо Историјског архива.

Као што можете да видите, овај нови објекат има и излоге, тако да је могуће и показати нешто од архивске грађе у наредном периоду. То се може приказати у оригиналном облику или кроз неке постере, који би поред тога што показују шта се ту чува, могли да најаве и изложбе или неке друге садржаје у оквиру Међуопштинског историјског архива Ваљево“, поручио је градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Директорка Међуопштинског архива у Ваљеву Бојана Савчић се захвалила представницима локалне самоуправе на издвојеним средствима и најавила шта се од додатних радова може очекивати у наредном периоду.

„Изузетно ми је драго што смо данас овде и што је овај објекат завршен. Пре свега хоћу да се захвалим представницима локалне самоуправе што су имали слуха и што су увидели важност Историјског архива, као једне од водећих институција у овом граду. Овај прихватни депо чекао је више од 30 година да буде обновљен. Оно што је остало да се уради је партерно уређење, које није планирано овим пројектом. То подразумева стазе око објекта, набавка полица и покретних архивских регала. Посебна употребна вредност су ови излoзи, где ћемо се трудити да оно што се чува код нас прикажемо јавности. До сада смо имали неке изложбе које су у другим установамa излагане, тако да ћемо на овај начин моћи да Међуопштински историјски архив приближимо нашим суграђанима“, казала је Савчић.

Владимир Мишковић, члан Градског већа града Ваљева се такође осврнуо на значај ових радова.

„На овај начин показујемо оно што већ сви одавно знамо, а то је да сви народи и државе озбиљно воде рачуна о својој архивској грађи, јер она говори управо о континуитету свих држава и свих народа. Ако знамо да овај проблем са објектом постоји више од 30 година, знамо у ком је стању био, на овај начин не желимо да покажемо само нови објекат, већ и да водимо рачуна о свим документима који су важни за нас, али и континуитет који ми као народ, локална самоуправа и држава имамо“, закључио је Мишковић.

Подсећамо да је ово други реализован пројекат у Историјском архиву у последње две године. Наиме, Министарство рударства и енергетике преко програма енергетске ефикасности је финансирало санацију и адаптацију управне зграде Историјског архива, где је урађена нова столарија, термоизолација фасаде и нова расвета.