Четврти по реду превентивни пројекат „Караван безбедности саобраћаја“ одржава се данас у Ваљеву, након Бора, Сомбора и Крушевца. Том приликом су грађанима Ваљева, а пре свега деци, представљене институције и опрема служби које се у Ваљеву баве безбедношћу саобраћаја и здрављем грађана. Циљ пројекта је унапређење ставова грађана о значају поштовања саобраћајних прописа и унапређења безбедности.

Данашњем каравану су присуствовали потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар без портфеља Ђорђе Милићевић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић, генерални секретар Ауто-мото савеза Србије Милан Николић,  помоћник директора полиције Драган Васиљевић, начелник Сектoра за ванредне ситуације Лука Чаушић, начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић, као и представници града Ваљева и Полицијске управе Ваљево.

У организацији Одељења саобраћајне полиције Полицијске управе Ваљево  и Савета за безбедност саобраћаја града Ваљева, носилац пројекта је Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Управа саобраћајне полиције, а партнери су Агенција за безбедност саобраћаја, Ауто-мото савез Србије, Црвени крст Србије, Национална возачка академија НАВАК.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је поздрављајући госте и учеснике данашњег Каравана рекао да смо сви свесни важности одговорног понашања у саобраћају.

„Зато је ово сјајна прилика да од најкомпетентнијих људи и представника институција чујемо конкретне примере из праксе и савете који свима нама и људима око нас, буквално могу сачувати живот. Град Ваљево је отворен за све видове сарадње и пројекте који унапређују безбедност и животе свих суграђана и из тог разлога се захваљујем организаторима „Каравана безбедности саобраћаја“ што су данас у нашем граду“, рекао је градоначелник Ваљева.

В.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић је рекао да овај караван представља једно заједништво и симболизује то да у сабраћају можемо бити једино безбедни уколико сви дамо свој допринос.

„Када говоримо о факторима због којих настаје саобраћајна незгода, фактор човек учествује са 94% као узрочник саобраћајних незгода. Ми у Републици Србији имамо и факторе пута и возила. У Србији се граде путеви са највишим стандардом и ти путеви нас повезују и одвија се бржи и бољи саобраћај. Човек је кључ и најбитнији фактор у саобраћају и зато је ово превентивна активност и циљ је да кроз превентивне активности променимо свест о страдању у саобраћају“, рекао је је Стаматовић.

Милан Николић, генерални секретар Ауто-мото савеза Србије је истакао да је исти циљ данас у Ваљеву окупио све учеснике, а то је да се пробуди свест и поведе рачуна о сваком животу.

„Да скренемо пажњу једни другима, да млађи данас науче, а старији да се подсете колико саобраћај може бити опасан и какве последице може изазвати.  Саобраћај јесте неопходан и део је свакодневнице, али својим примером, свешћу и опрезношћу, можемо допринети да избегнемо последице, страдање и губљење наших суграђана. Желим да се данас кроз игру, наши најмлађи Ваљевци упознају о саобраћајним прописима и средствима за рад свих субјеката који данас учествују у овој манифестацији, како би сви допринели безбеднијем саобраћају у нашој земљи“, нагласио је Милан Николић.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић је суштину каравана описао као активности посвећене едукацији деце о безбедности у саобраћају, а безбедност деце у саобраћају је приоритет не само Министарства унутрашњих послова, већ и Владе Републике Србије, којој је Стратегија о безбедности саобраћаја као основни циљ предвидела визију „нула погинуле деце“.

„За нас та визија није само слово на папиру, већ најважнија обавеза! Породица је прво окружење из кога деца црпе прва и најважнија знања када је реч о њиховом безбедном учешћу у саобраћају. Молим садашње и будуће родитеље да буду свесни тога  да деци од најранијег узраста својим примером усађују здраве навике у саобраћају- од правилног преласка улице, безбедне вожње бицикла, до превоза у возилима уз коришћење појаса и дечјих седишта. Уверен сам да ће једна од највећих користи овог превентивног пројекта бити чињеница да смо теми безбедности саобраћаја обезбедили далеко бољу позицију на лествици друштвених приоритета“, нагласио је министар Дачић.