Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић обишао је касарну „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, у којој је пуштено у рад термоенергетско постројење у оквиру пројекта прикључења на систем градског даљинског грејања.

Обиласку су присуствовали и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, који су на састанку који је претходио, информисани о степену реализације пројекта и ефектима преласка на нови вид грејања, јер је некадашње термоенергетско постројење на чврсто гориво замењено енергетски ефикаснијим и еколошки прихватљивијим решењем преласком на систем градског даљинског грејања.

Министар Вучевић се том приликом захвалио Министарству заштите животне средине и граду Ваљеву на заједничком деловању по питању успешног решавања грејања касарне „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, у којој је размештен Други центар за обуку Команде за обуку.

„Честитам свима, Команди за обуку, Војсци Србије и свима који су запослени у овој касарни и будући нараштајима, војницима који ће долазити на обуку у овај леп град, леп округ, лепу нашу Србију, као и граду Ваљеву, где ће имати далеко боље услове за коришћење свих објеката у самој касарни. И то је најбољи пример како можемо да лакше, брже и квалитетније решавамо ствари када имамо исти циљ, исту вољу што би требало да се подразумева, али се није подразумевало много година у претходном периоду“, истакао је министар Вучевић.

Говорећи о значају сарадње институција на свим нивоима, министар одбране је посебно указао и на важност пројекта гасификације фабрике „Крушик“.

„Oно што бих додао, а тиче се и Министарства одбране и града Ваљева, али и помоћи и подршке Министарства за заштиту животне средине са којим заиста веома добро сарађујемо јесте гасификација фабрике „Крушик“, као највећег аерозагађивача у Ваљеву, а рекао бих и у овом делу Колубарског округа. То нас мотивише да заједничким снагама у наредном периоду, а говорим о кратком временском периоду који је испред нас, решимо то питање једном за свагда. То је приоритет и са аспекта заштите животне средине, са аспекта економије, али и приоритет и за Министарство одбране и за „Крушик“.

Посебно је важно са аспекта нових капацитета које ће „Крушик“ добити захваљујући подршци државе да би се нови производни погони и нове производне линије инсталирале и имплементирале у самој фабрици и да би и ми могли да производимо још модерније наоружање и војну опрему, да би рокови били краћи, цене тржишно конкурентније – зато је неопходно да извршимо гасификацију те фабрике“, нагласио је Вучевић.

Министарка Вујовић изразила је задовољство што од данас „одлази у прошлост“ еколошки неприхватљив енергент, који се у Ваљеву користио од 1979. године.

„Министарство заштите животне средине, преко конкурса, субвенционисало је топловод и вреловод до касарне, а томе је претходила замена читаве градске топлане у Ваљеву, у коју је уложено више од 100 милиона динара прошле године, док ова инвестиција вреди више од 30 милиона динара. Хтела бих да напоменем да се више од 16.000 квадратних метара управо сада греје на еколошки прихватљивији енергент и ту се не заустављамо“, рекла је министарка Вујовић.

Према њеним речима, у Ваљеву се знатно побољшао квалитет ваздуха и читаве животне средине, те захвалила министру Вучевићу и Министарству одбране што заједно решавају проблем аерозагађења.

Градоначелник  града Ваљева Лазар Гојковић рекао је да је ово важан дан за Ваљево, имајући у виду тенденцију да се гасе све котларнице у граду које користе еколошки неприхватљиви енергент.

„Данас смо прикључили и касарну “Војвода Живојин Мишић” и још једну котларницу која је у самом центру града на даљински систем грејања и то је изузетно важно за нас“, казао је градоначелник Ваљева и изразио захвалност Министарству одбране и Министарству заштите животне средине јер су подржали наведени пројекат који је од великог значаја за град.

Ради смањења емисије штетних гасова и честица и подизања квалитета ваздуха и очувања животне средине града Ваљева, 2021. године започета је реализација пројекта прикључења ваљевске касарне „Војвода Живојин Мишић“ на систем даљинског грејања ЈКП „Топлана – Ваљево“.

Обиласку су присуствовали командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, командант Другог центра за обуку пуковник Саша Стојиљковић, представници Министарства заштите животне средине и директорка ХК „Крушик“ Јованка Андрић.

Извор: https://www.mod.gov.rs/