Свету Архијерејску Литургију у част храмовне славе Храма Васкрсења Христовог, служио је данас Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејских намесника првог и другог ваљевског протојереја Драгана Јаковљевића и протонамесника Дарка Ђурђевића, архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и више епархијских свештенослужитеља, међу којима су били и старешине манастира Јовања и Лелић архимандрит Михаило и игуман Георгије.

Светој Литургији су присуствовали градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и начелник Колубарског округа Виктор Мићић, представници Војске Србије и више јавних установа града, као и бројни грађани који су дошли да прославе светковину катедралног храма. Након Свете Литургије преломљен је славски колач.

У празничној проповеди Владика Исихије је поучио сабране о празновању Васкрсења Господњег током целе ове седмице, која се назива Светлом седмицом. Господ је васкрсао и Црква то исповеда богослужењима и кроз Свето писмо, уметност и химнографију, али сам тренутак Васкрсења се не приказује зато што постоје догађаји који нису подложни људском опажању и у речи се не могу сместити. Такав је догађај Васкрсења Господњег, који се доживљава у Цркви, кроз подвиг и труд да се уподобимо Господу и Његовим светима, објаснио је ваљевски архипастир тајну Празника над празницима и њено созерцавање духовним умом.

„Господ је, уз Своју божанску природу, примио на Себе створену људску природу и постао Богочовек Исус Христос. Та људска природа је истоветна са нашом људском природом, са природом сваког човека на земљи. Страдао је том људском природом, а божанска природа је учествовала у томе. Добровољно је прихватио да прими на Себе смрт- раздељење људске душе од тела. Божанска природа је остала и са једним и са другим, зато Његово тело није било подложно трулежи. Душом је сишао у ад да извуче праведнике, чије су се душе раздвојиле од тела и који су чекали Месију“, рекао је Владика Исихије.

Богослужење је украсило појање хорова „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ под управом Вање Урошевић.