Објекат у којем је на Тргу Живојина Мишића некада била Ваљевска банка, прерастао је у уметнички и јединствени галеријски простор у нашем граду.

Ово здање на Белом мосту више неће ружити центар града, а у њему ће се организовати изложбе и други културни садржаји. Потпуном реконструкцијом овог објекта, уметници су добили нови простор за излагање, а Ваљевци нови центар културе доступан свима.

„Овај објекат некадашње Ваљевске банке је био у власништву Министарства финансија 83 %, а града Ваљева 17 %. Одлуком Владе Републике Србије пребачен је у потпуно власништво града Ваљева, уз обавезу да се користи за потребе изложби и других садржаја у области културе. Објекат је поверен на коришћење Народном музеју, а наравно све остале установе за културу ће моћи да га користе за своје потребе.

Ово је само један у низу објеката који смо ставили у функцију наших суграђана. Желео бих да напоменем да се трeнутно изводе радови на реконструкцији сале Центра за културу, ускоро ћемо расписати јавни позив за реконструкцију зграде бившег Радио Ваљева. Та пројектно-техничка документација је завршена и оно што планирамо у наредном периоду је да са Министарством културе договоримо како ће изгледати и за шта ће бити предвиђен објекат Дома војске“, нагласио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

Владимир Мишковић, члан Градског већа града Ваљева је истакао да је требало пуно времена, труда, рада и стрепљења, како би се целокупан посао око добијања потпуног власништва над објектом завршио и како би се дошло до тога да град може да уђе у процес јавне набавке и да се почне са реконструкцијом.

„Први велики корак је био када нам је Влада Републике Србије пребацила објекат у потпуно власништво и дугујемо им велику захвалност. У тренутку када нам је Влада Републике Србије пребацила објекат у власништво, објекат није могао да се озакони зато што није био безбедан. Још увек се сећам неких ироничних коментара, али очито нико није рачунао на нашу одлучност да све ово решимо. Управо смо кроз те неке тимове и групе људи којих је заиста било доста и свима им се овом приликом захваљујем, пронашли модел како да реконструишемо објекат да он буде на првом месту безбедан да би могао да буде озакоњен, али и да урадимо све друге неопходне радове које смо планирали.

Сви су могли да виде како је изгледао објекат, али тек када уђете у радове видите право стање. Један релативно мали објекат, али на таквом месту и са доста проблема. Као што сам већ нагласио, овај објекат никада није био озакоњен, а сада смо након потпуне реконструкције добили здање које има употребну дозволу, где је урађено све по прописима, а на понос грађанима Ваљева“, казао је Мишковић.

Нови галеријски простор поверен је на управљање Народном музеју Ваљево, а биће доступан свим установама културе у Ваљеву.

„У име Народног музеја желим пре свега да се захвалим градоначелнику града Ваљева Лазару Гојковићу, Владимиру Мишковићу и целој екипи која је радила на овом сјајном пројекту. Мислим да ће вишедеценијски сан пре свега ликовних уметника Ваљева бити остварен отварањем овог објекта.
Народни музеј тренутно ради на уређењу ентеријера. Поручили смо потребне ствари које су нам неопходне за отварање галерије. Интензивно радимо на томе, тако да већ почетком пролећа галерија ће бити званично отворена једном сјајном изложбом и то ће бити верујем пријатно изненађење.

Ово је прилика да поред програма свих установа културе у граду и ликовни уметници из Ваљева добију простор за презентацију својих радова пред широм публиком, што је јако важно. С обзиром на то да је ово репрезентативан простор у самом центру града, нарочито лети када је Ваљево пуно туриста, али и наших Ваљеваца који радо шетају, трудићемо се да прилагодимо радно време посетоцима, јер нама је у интересу да што више људи посети наше изложбе“, рекла је директорка Народног музеја Ваљево Јелена Николић Лекић.

За овај пројекат у буџету града Ваљева опредељено је укупно 21 милион динара са пдв-ом.