Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету 11. новембра, у знак сећања када је тог дана 1918. године ступило на снагу примирје у Првом свтском рату.

Тим поводом, представници Војске Србије, града Ваљева и Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918. године, положили су венце и цвеће на Спомен-гробље на Новом гробљу и одали пошту јунацима.

“Данас цео свет обележава Дан примирја у првом светском рату. На данашњи дан, 11. новембра 1918. године у 11 часова, у Француском граду Компијену у специјалном вагону Фердинанда Фоша, потписано је примирје између представника силе Антанте и представника Немачке, који је остао на снази до закључења мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919.године. Част ми је да данас у име града Ваљева положим венац на споменик погинулим борцима, учесницима Првог светског рата. Морам да поздравим представнике Војске Републике Србије, наследнике славне српске војске, која је после четири године најтежих борби донела слободу Србији и српском народу. И данас, са поносом на реверу носимо знак Наталијине рамонде, као симбол васкрсења српске војске и српске државе. Да подсетим, 15. септембра давне 1918. године пробијен је Солунски фронт, на коме су остале посејане кости војника широм подручја Балкана, од Албаније, Грчке, Македоније, Бугарске, Србије па све до данашње Аустрије. Србија је остала без 60 % мушке популације и без 30 % укупне популације. Више од милион Срба страдалих у Првом светском рату нас обавезује да љубоморно чувамо слободу по сваку цену и да никада не заборавимо њихово величанствено дело и жртву за своју отаџбину, а то ћемо постићи чувајући војно – политичку независност, унапређивати Војску и негујући државну политику. Срећан вам празник и живела Србија”, поручио је Виктор Мићић, заменик председника Скупштине града Ваљева.

На позив заменика председника Скупштине града Ваљева Виктора Мићића, цвеће је положио и Никола Филиповић, председник најстаријег борачког удружења, Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године, које је одликовано Сретењским орденом, а чији је покровитељ министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

У Србији је 11. новембар нерадан дан, а празник је први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима које је Скупштина Србије усвојила крајем 2011. године. Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијина рамонда, а ову биљку је 1884. године у околини Ниша открио доктор Сава Петровић, дворски лекар краља Милана Обреновића.