Уз благослов његовог преосвештенства епископа ваљевског г. Исихија, данас је по тринаести пут одржано традиционално пливање за Часни Богојављенски крст на брани реке Градац, уз рекордан број од 92 учесника.

„Свима нека је благословен и срећан данашњи празник Богојављење. На данашњи дан Бог нам се јавио као Света Тројица. Видели смо Господа Исуса Христа који је као зрели човек са 30 година отпочео своју мисију нашега спасења и то је почео тако што се крстио од руке Јована Крститеља у реци Јордан. Тада, пре две хиљаде година, он је својим светим телом осветио воду Јордана, осветио је и све воде овога света и од тада ми обнављамо то освећење сваког Богојављења. Тако ћемо и данас овде на овој живој води, на новом бисеру наше Епархије, осветити прво воду и онда ће браћа и сестре заједно пливањем, потапањем у ту освештану воду пливати до Светога крста и то наравно није никакво такмичење, већ симболише наш пут ка Крсту нашем Господњему, где лежи наше спасење и освећење. Нека Бог благослови младе и старије који ће да се потруде у томе и они ће у име свих нас да учине тај подвиг. Желим им благослов Божији и молитве Светог Јована Крститеља и да знају да сада улазе у реку која је уједно и река Јордан“, казао је пре почетка пливања за Часни крст, епископ ваљевски г. Исихије.

Честитајући данашњи празник, присутне је поздравио и градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

„На данашњи празник, Богојављење, присећамо се свих вредности које нам прописује православна вера, значаја љубави, праштања и радости. Град Ваљево и Црквена општина Ваљево сарађују годинама веома успешно и заједнички чине све на опште задовољство и добробит наших грађана и тако ће бити и даље! И данашњи леп догађај је доказ наше заједничке и добре сарадње. Честитам празник и учесницима данашњег пливања за Часни крст желим добро здравље и пуно успеха. Бог се јави“, поручио је градоначелник Гојковић.

Пливању за Часни крст претходила је литургија и велико освећење воде, а потом и литија од Храма Васкрсења Христовог до Беркове бране на реци Градац, где је одржано пливање за Часни крст.

Пливање за Часни крст одвија се у дужини од 33 метра, што означава број година које је Господ поживео на земљи. Као и сваке године, пливаче је подржао велики број грађана.
У културно-уметничком програму учествовали су Марко Томић, Лука Јездић и Петар Ружичић.