Завршни догађај регионалне иницијативе „Сунчане школе на Западном Балкану“ одржан је данас у Градској управи Ваљева.

Регионалну иницијативу „Сунчане школе на Западном Балкану“ покренула је Фондацијa за отворено друштво Западног Балкана, у жељи да створи план за укључивање кључних друштвених актера на Западном Балкану – као што су школе, јединице локалне самоуправе и локалне заједнице – у процес енергетске транзиције кроз јачање њихових капацитета за управљање производњом чисте/обновљиве, у овом случају соларне енергије, кроз фотонапонску технологију.

„Ваљево је град који је изабран у Србији за регионални пројекат, који се одвија у пет земаља Западног Балкана и Србија наравно учествује у том пројекту. У оквиру тог пројекта одабрано је шест школа за које су пројектоване и постављене соларне електране, јуче је прва и прикључена на мрежу и школа је добила статус прозјумера. Осталих пет у којима је рађена инвестиција ће се ускоро прикључити. Идеја целе ове иницијативе која је вишегодишња и која сада већ укључује преко 70 школа у региону Западног Балкана, јесте да се најважнији друштвени актери, а ми смо као такве препознали основне школе, да се укључе у процесе енергетске транзиције, тако што ће овладати знањима и вештинама и који ће моћи да управљају том инвестицијом, која се у овом случају дешава на школским крововима.

Један од најважнијих делова уговора који је потписан са градом Ваљевом, јесте да је обавеза локалне самоуправе да уштеду у рачунима о електричној енергији коју школе остваре тако што ће производити соларну енергију, да се та уштеда врати школама и да родитељи, наставници и ученици буду укључени у процес одлучивања на који начин ће та средства бити употребљена. На тај начин се доприноси томе да школе постану независније у енергетском смислу, у овим временима која су врло нестабилна и проблематична када је обезбеђивање енергије у питању, а такође да се допринесе климатској неутралности. Ваљево је један од најзагађенијих градова у Србији, тако да је ово директан допринос и јавном здрављу деце и свих грађана Ваљева“, поручила је Александра Шањевић, представница Фондације за отворено друштво Западни Балкан.

Регионална иницијатива „Сунчане школе на Западном Балкану“ представља вишегодишњу иницијативу Фондације за отворено друштво Западног Балкана, која подразумева неколико компоненти: инсталацију соларних електрана на одабране школе са територије Западног Балкана са циљем добијања њиховог статуса као прозјумера, затим, истраживања у школским заједницама међу ученицима, родитељима и наставницима о различитим аспектима зелене транзиције у школама које су део иницијативе, као и едукативну компоненту која је подразумевала рад са ученицима основних школа и радионице о заштити животне средине, праведној енергетској транзицији и одрживом развоју као и са запосленима у школама.

„Београдска отворена школа учествовала је у овом порјекту кроз реализацију едукативних компоненти. Ми смо добили прилику да сарађујемо са шест основних школа у Ваљеву и са више од 130 ученика, а заправо радимо радионице о различитим проблемима животне средине. О одрживом развоју и разним аспектима зелене транзиције и да им након тога дамо нека одређена знања и вештине, како би они касније могли сами да развијају своје идеје како Ваљево може да постане здравије, зеленије и самим тим одрживије. У априлу ове године имали смо прилику да угостимо чак 17 тимова из основних школа у Ваљеву, који су представили своје идеје и своје пројекте, те ћемо данас имати представљање једног од тимова, који је заправо предложио како може да се уреде одређене зелене површине у Ваљеву. Ова едукативна компонента је показала да су млади врло мотивисани да се укључе у овакве иницијативе.

Млади врло препознају проблеме животне средине у својој локалној заједници и мотивисни су да се укључе у њихово решавање. Међутим, често им недостаје прилике како то могу да ураде и ова иницијатива је заправо била прилика да покажу шта све могу, шта све желе и надамо се да ће имати прилике да представе локалној самоуправи и да ће једног дана те идеје и заживети“, рекла је Марија Милосављевић из Београдске отворене школе.

Владимир Мишковић, члан Градског већа града Ваљева је говорио о томе колико је овај пројекат значајан за град Ваљево и шта он представља.

„Ово је изузетно леп и значајан пројекат, почевши од наслова „Сунчане школе на Западном Балкану“. И у пренесеном и у буквалном значењу, подсећају шта школе треба да представљју за нас. Једно лепо, дивно место, где смо сви одрасли и „сунчане школе“ треба да представљају сунчано друштво. У буквалном смислу подсећају нас на оно како ми можемо да користимо енергију, шта треба заправо да радимо. Прави успех овог пројекта није само реализација која је већ при самом крају, већ померање наших размишљања у неком смеру како треба да се опходимо према природи, а самим тим и према друшту уопште. Управо из школа долази неки нови начин размишљања, који нам показује како и на који начин ми можемо да користимо оно што нам је Богом дано, а да не нарушимо природну средину. Захваљујем се на овом пројекту и ми као град смо се трудили да изађемо у сусрет, како бисмо максимално искористили све капацитете које можемо као људи“, поручио је Мишковић.