Ваљевски Црвени крст уручио је плакете добровољним даваоцима крви, који су крв дали 50, 75 и 100 пута. Захваљујући хуманости својих суграђана, град Ваљево је пети пут за редом добио „Дијамантску плакету“, највеће признање које додељује Институт за трансфузију крви Србије, за учешће у зимској и летњој кампањи 2023. године и највећи број прикупљених јединица крви.

Тим поводом, у сали Скупштине града Ваљева организован је пријем и коктел након доделе признања добровољним даваоцима крви.

„Ове године други пут организујемо свечани пријем за добровољне даваоце крви и за удружења, као и организаторе акција добровољног давања крви. Сматрамо да је то једна добра пракса и да људи који чине такав изванредан гест као што је давање крви, никада не можете довољно да им се захвалите, али можете да им укажете пажњу и урадите нешто што је у рангу друштвеног признања, наравно сходно могућностима.

Црвени крст Ваљево ће учинити да ова манифестација постане традиционална и да се сваке године у ово време скупимо и кажемо ко су то били најуспешнија удружења, а да би удружења била успешна, неопходно је да имамо даваоце који се одазивају на акције Црвеног крста. Даваоци су били изузетни ове године, бележимо бољи резултат него прошле до краја новембра, а имамо једну акцију мање него прошле године. Имамо све разлоге да будемо задовољни, али давалаштво је простор у коме свака слава најкраће траје. Траје онолико колико траје једна боца крви. Уколико не будемо наставили да будемо овако активни, хумани и добро организовани, сва ова признања нам неће пуно значити. Црвени крст Ваљево је неке ствари ове године иновирао, активирали смо нови простор за добровољне даваоце крви, а трудићемо се да ослушкујемо и да учинимо све што је до нас, да акције буду што боље и да наставимо да будемо на нивоу Републике Србије пример добре праксе“, казао је Александар Томић, секретар Црвеног крста Ваљево.

Томић је нагласио да од ове године, Црвени крст Србије додељује и плакету „Широко срце“, за најуспешнију организацију, организатора или удружење.

„Добили смо „Дијамантску плакету“, која се додељује за најхуманије средине. То је кумулативно за најбољи резултат у летњој и зимској кампањи. Велико нам је задовољство што је поред тога нашим суграђанима и породици Лазић из Ваљева на истој манифестацији додељена и плакета за посебан допринос на нивоу удружења и организација које те акције организују. Било је лепо имати наше Ваљевце у друштву огромног броја компанија из Београда. Хуманитарни рад породице Лазић је препознат и велико нам је задовољство што смо поред пете узастопне „Дијамантске плакете“, завредили и признање нашег организатора. Да бисмо се на неки начин одужили нашим пријатељима организаторима акција, ми од ове године уводимо признање „Широко срце“, то је признање Црвеног крста Србије, које ћемо додељивати сваке године, за најуспешнију организацију, организатора или удружење, а то је у овој години породица Лазић, са три акције добровољног давања крви и 236 јединица“, закључио је Томић.

Миодраг Лазић, власник ресторана „Код Лазе-Платани“, добитник је овогодишње награде „Широко срце“, као најуспешнији организатор добровољног давања крви. Лазић се захвалио Црвеном крсту на добијеном признању и нагласио да ће у следећој години имати још три акције и то у фебруару, јуну и октобру.

Председник Црвеног крста Ваљево др Милутин Михајловић се захвалио свим добровољним даваоцима крви, организаторима и сарадницима, за несебичну подршку коју пружају у најхуманијој активности Црвеног крста и пожелео да следећа година буде још успешнија.

У име града Ваљева, добитницима је честитао и захвалио се на хуманости Марко Јевтић, члан Градског већа задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.

„Велико ми је задовољство да вас поздравим у име градоначелника Ваљева Лазара Гојковића и у своје лично име. Ви сте хероји нашег града, јер толики број јединица крви скупити у једној години је стварно фасцинантан. Био сам поносан када сам имао прилику да у име свих вас преузмем „Дијамантску плакету“, a сматрам да ћемо кроз године пред нама успети да појачамо давање крви . Такође, желео бих да истакнем да Ваљево и Црвени крст имају добру сарадњу, трудимо се да сваке године имамо нове пројекте и да имамо шири спектар услуга социјалне заштите, како бисмо могли да помогнемо нашим грађанима“, поручио је Јевтић.