На Новом гробљу у Ваљеву данас је сахрањен Драган Васиљевић, професор и диригент, који је оставио дубок траг у животу града Ваљева. Драган Васиљевић је преминуо 9. децембра 2023. године у 81. години живота.

У концертној сали Музичке школе „Живорад Грбић“, чији је дугогодишњи директор био, одржан је комеморативни скуп.
На скупу су говорили Бранко Антонић и Милош Смиљанић из Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“, директорка МШ „Живорад Грбић“ Сузана Радовановић Перић, Милан Недељковић, успешaн диригент Позоришта на Теразијама, проф. др Војислав Андрић, некадашњи директор Ваљевске гимназије.


У Ваљеву је оставио неизбрисив траг у култури нашег града, као успешан педагог, дугогодишњи директор Музичке школе, али пре свега као уметнички руководилац омладинског и градског хора КУД „Абрашевић“, а потом и црквеног хора „Хаџи Рувим“.


Професор Драган Васиљевић је рођен у Београду, где је и дипломирао на Музичкој академији. Дириговањем се бави од 1967. године у Приштини, где је до 1971. године водио оркестар Радио Приштине, а затим се пресељава у Ваљево где наставља своју педагошку и уметничку активност професионално делујући у МШ „Живорад Грбић“ као дугогодишњи директор и професор, а на нивоу културног живота града и као уметнички руководилац омладинског и градског хора КУД Абрашевић.


Од 2004. до 2010. године професор Васиљевић је ангажован и на месту уметничког руководиоца и диригента мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“.

У раду са младима постиже изузетне резултате испољавајући истанчан смисао у примењивању педагошких поступака. Захваљујући тим способностима, у својству професора и директора музичке школе, цео радни век посветио је развоју и унапређењу музичке педагогије.
На основу постигнутих врхунских резултата у овој области, средином деведесетих је изабран од стране Министарства просвете Републике Србије да децу српске заједнице у Немачкој, у Берлину, образује у свим сегментима музичке уметности.


Професор Васљевић се у другој половини деведесетих враћа за Ваљево и наставља делатност диригента која испуњава његову личност али и њега самог симболизује у Ваљеву у којем активно ствара читав свој радни век, постижући значајне резултате. Хор Абрашевић у оквиру ког је функционисао и хор средње музичке школе и Ваљевске гимназије је под његовом диригентском палицом на Фестивалу омладинских хорова у Новом Пазару, 14 пута освојио прво место, а ништа мање значајне успехе и на хорским такмичењима у Цељу, Дебрецину (Мађарска), Мокрањчевим данима у Неготину, и бројним југословенским фестивалима где је поред првих награда, хор био овенчан и специјалним наградама за најбоља извођења композиција старих мајстора, домаћих аутора и православне духовне музике.


Црквени Хор „Хаџи Рувим“ награђиван је на фестивалу „Хорови међу фрескама“, на Фестивалу хорова у Трнави (Словачка), на Мокрањчевим данима у Неготину, а остварио је и гостовања у емисијама Радио Телевизије Србије као и целовечерњи концерт у Галерији Српске Академије Наука и Уметности.
Хорови које је својим уметничким и диригентским умећем професор Драган Васиљевић обликовао, одликовали су се лепим тоном, прецизном интонацијом и музикалношћу и истанчаним стилом интерпретације што их је увек сврставало у сам врх такмичарских категорија.


Под диригентским вођством Драгана Васиљевића, хорови „Абрашевић“ и „Хаџи Рувим“ препознати су као својеврсни амбасадори ваљевске културе у Италији, Француској, Холандији, Пољској, Аустрији, Чешкој, Немачкој и Словачкој а њихови наступи увек су заокруживани громким аплаузима, овацијама али и врло позитивним стручним освртима музичких критичара у штампи и медијима.


Професор Васиљевић је до последњег дана свог плодног и успешног живота активно радио са мешовитим хором „Абрашевић“, а иза њега је остала његова породица и бројни пријатељи, колеге, ученици и људи које је као личност деценијама инспирисао у раду и борби за лепшу, кутурнију и музикалнију стварност, наводи МШ “Живорад Грбић” из Ваљева.


У области уметности и културе, Град Ваљево је 2022. године наградио Градски мешовити хор „Абрашевић“ којим је руководио Драган Васиљевић.