Подела новогодишњих пакетића деци ромске националности организована је данас у Холу Центру за културу. У оквиру Локалног акционог плана за образовање Рома, ове године подељено је око 300 пакетића деци школског узраста од првог до четвртог разреда и деци узраста од две до пет година.

„За све активности Локалног акционог плана за образовање Рома ове године издвојено је преко пет милиона динара, а оне подразумевају стипендирање ученика и студената ромске националности, ужину, набавку и поделу школског прибора, излет и награђивање најбољих ученика ромске националости и на крају године, као једну завршницу и лепу активност, поделу новогодишњих пакетића.

Ово је нешто што треба да постане стална пракса и овом приликом поручујем да има доста простора за лепе ствари и да треба да будемо усмерени једни на друге, а све у циљу побољшања квалитета живота“, нагласио је члан Комисије за образовање Рома Никола Савић.

Дејан Маринковић, председник Друштва „Ром“ Ваљево, захвалио се граду Ваљеву на челу са градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем и Комисији за образовање Рома, што су и ове године подржали ову активност и што у континуитету раде на унапређењу положаја Рома у Ваљеву.

„Потрудили смо се да обезбедимо пакетиће и да обрадујемо наше малишане за новогодишње и божићне празнике. Што се тиче Локалног акционог плана за образовање Рома, досадашње активности су углавном све реализоване и дале су одређене резултате. Имамо активност везану за стипендирање ученика и студената. Ове године имамо 17 студената који примају стипендије, што је велики успех. То је уједно и последица тога што смо децу почели већ у средњој школи да подржавамо и да им дајемо подстицај да упишу факултет. То је наравно успех за наш град и друштво у целини.

Активности везане за Локални акциони план за образовање Рома су успешно реализоване ове године, надам се да ће тако бити и следеће. Потребно је мало радити на запошљавању Рома, то би била изузетно добра активност, која би подржала све ово што радимо кроз образовање. Почетком следеће године биће рађени локални акциони планови, имамо нове идеје и предлоге, тако да ће сигурно нешто ново бити обухваћено новим Локалним акционим планом за образовање Рома“, казао је Маринковић.

У име града Ваљева и у своје име, малишане и њихове родитеље поздравила је заменица начелника Градске управе Бранка Росић. Пожелела им је срећне новогодишње и божићне празнике и истакла да ће град Ваљево увек подржати овакве активности, којих ће према њеним речима у будућности бити много више.