Пробни завршни испит за ученике 8. разреда биће одржан у петак и суботу, 22. и 23. марта 2024. године. Ученици ће у петак, са почетком у 9 часова полагати тест из математике. У суботу, од 9 часова ће полагати тест из српског, однoсно матерњег језика, док ће изабрани предмет полагати од 11.30 часова.

Начелница Школске управе Ваљево др Зорица Јоцић је нагласила да је пробни завршни испит верна симулација завршног испита и да треба да омогући ученицима и наставницима да се упознају са процедурама и начином полагања завршног испита који их очекује у јуну.

„Пробни завршни испит представља верну симулацију завршног испита. Верна је по свим оним процедурама по којима се спроводи и завршни испит. Од доласка ученика у школу, потребног прибора, затим свих поступања пре, у току или после завршног испита, обавеза дежурних наставника, супервизора, разредних старешина“, казала је др Јоцић.

Према њеним речима, значајно је напоменути да ученици имају прилику да се за пробни завршни испит припремају и преко платформе evezbaonica.zvkov.gov.rs .

„Министарство просвете у сарадњи са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања, Математичким факултетом из Београда и Факултетом организационих наука из Београда, оформило је платформу еВежбаоница. На тој платформи су стављени задаци из свих седам предмета који ученици полажу на завршном испиту. Задаци су поређани на три нивоа сложености: основни, средњи и напредни ниво. Платформа служи деци да могу да увежбавају, враћају се на те задатке поново и да се припремају за полагање пробног завршног испита“, нагласила је др Зорица Јоцић.

Поред тога што се ученици упознају са процедурама, пробни завршни испит је уједно и показатељ наставницима на који начин би могли да планирају реализацију припремне наставе.

„Што се добробити од пробног завршног испита тиче, поред тога што ће ученици увежбати све процедуре, у том тренутку се врши и пресек стања. Дакле, ученици ће тачно знати колико знају и колико су спремни за завршни испит који ће бити у јуну. Након пробног завршног испита ће се у школама радити анализа и следи повратна информација ученицима. Она је веома значајна и оно што је јако битно, мора бити базирана на принципима формативног оцењивања, а то значи да не треба да буде само бројчана, него мора имати опис. Информација мора бити потпуно јасна, прецизна, мора бити квалитетна и благовремена и мора садржати смернице за даље напредовање.
Осим тога, пробни завршни испит служи и да се одреди начин на који ће се реализовати припремна настава за ученике 8.разреда за заврши испит. Законска обавеза свих основних школа у Србији је да спроведу припремну наставу и могу је спроводити од почетка другог полугодишта, али не морају, зависи од процене школа. Оно што је свакако законска обавеза, то је да десет дана пред завршни испит школе морају имати припремну наставу и то најмање по два часа дневно из свих предмета који се полажу на завршном испиту. Наше школе то знају и поступају у складу са тиме“, рекла је др Јоцић.

Како се могло чути на данашњој конференцији за новинаре поводом одржавања пробног завршног испита за ученике 8.разреда, на подручју Школске управе Ваљево ученици су се углавном највише изјаснили да као изабрани предмет полажу географију.

„Следи биологија, историја и хемија, на крају физика. С тим што нам нису исти окрузи. У Колубарском округу се више ученика изјаснило за биологију, док је у Мачванском више за географију, али када се узме просек из свих округа, то је географија. Значајно је рећи да после пробног завршног испита постоји одређени период, тачније једна седмица, у којој ће ученици моћи да промене своје интересовање за изабрани предмет. Тако да, уколико је неко сада изабрао нпр. физику, може полагати неки други предмет, али ако се изјасни у току те недеље у својим матичним основним школама“, закључила је др Зорица Јоцић.