Министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић, посетила је Здравствени центар Ваљево и Одсек за биомедицински потпомогнуту оплодњу, у којем је уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију, Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Министарства здравља, кроз пилот пројекат „Психосоцијална подршка за парове са инфертилитетом“, омогућена психосоцијална подршка паровима који пролазе кроз процес вантелесне оплодње.

Пилот пројекат је осмишљен као програм психосоцијалне подршке, кроз који заинтересовани пацијенти јачају вештине превазилажења психолошких и социјалних изазова које носи процес припреме за биомедицински потпомогнуту оплодњу, а спроведен је у протеклих годину дана. Програм који се спроводио у Одсеку за вантелесну оплодњу (ВТО), подразумевао је едукативни сусрет уочи комисије, када се пацијенти информишу о програму, као и десет индивидуалних сусрета парова са пружаоцима подршке обученим психијатрима, психолозима и психотерапеутима запосленим у болници Ваљево.

Министарка Кисић, која је током посете овом центру разговарала са паровима који се припремају за вантелесну оплодњу, подсетила је да Центар постоји од 2012. године и да је уз помоћ вантелесне оплодње у овом граду рођено 650 беба, а да се годишње у ваљевској болници рађа око 1.300 беба.

„Министарство за бригу о породици и демографију је у овом Здравственом центру присутно са једним пројектом који се односи на потпомогнуту оплодњу и психосоцијалну подршку паровима који улазе у овај прилично стресан, захтеван и емотиван поступак. Утврђено је да су анксиозност и депресивност, као и смањење квалитета живота фактори који су уско повезани са читавим овим емотивним процесом, а истраживања су показала да они сами по себи могу утицати и на успешност потпомогнуте оплодње. Зато смо сви заједно прионули изради и имплементацији овога пројекта у коме је до сада учествовало 20 парова. Јако смо срећни што имамо до сада већ потврђену трудноћу једног пара који је учествовао у овој студији. Надамо се пошто је ово пилот студија да ћемо и даље наставити овакву врсту подршке и у другим градовима наше земље, јер све што радимо, све што градимо, радимо због наше деце и једини циљ је да нас буде што више. Србијо, деца нам се рађала“, рекла је проф. др Дарија Кисић.

В.д. директора ЗЦ Ваљево др Владимир Пантелић се захвалио на посети министарки проф. др Кисић и подршци раду Центра за ВТО, који од почетка рада има успехе као било где у свету.

„Можемо рећи да све процедуре које се раде имају успешност око 28% што је по светском стандарду. Захваљујући Министарству за бригу о породици и демографију ми смо ушли у пилот пројекат „Психосоцијална подршка (ФЕРТИ)“. Свим тим паровима где је потребна било каква психосоцијална подршка, ми им већ на првом разговору излазимо у сусрет. Сви парови који желе могу да се обрате нашем стручном тиму психолога, психијатара, за било који вид подршке. Настављамо даље да се развијамо и сарађујемо са најеминентнијим стручњацима из ове области. Што се тиче опреме увек смо ту да зановимо опрему, а у плану нам је и проширење кадра“, рекао је в.д. директора ЗЦ Ваљево, захваливши се малом тиму Центра за ВТО на челу са др Предрагом Михољчићем на залагању и раду.

Начелница гинеколошко-акушерске службе др Жељка Марић са клиничким искуством од тридесет година, захвалила се министарки др Кисић и управи ЗЦ Ваљево који су препознали моменат у коме је потребна подршка тиму Центра за ВТО, који наставља даље све оно што је започето 2012. године уз дивне резултате, а то су рођене бебе.

„Ми имамо сјајан колектив који од почетка процеса, када се прекорачи праг Центра за ВТО, уз све оно што се касније догађа и неуспеси и успеси, па све до порођајне сале, равномерно са паровима пролази кроз процедуре. Сам порођај је наш заједнички, најсрећнији тренутак и круну целог процеса биопотпомогнуте оплодње. Ова деца рођена за ових претходних 12 година, а зачета у нашем Центру за ВТО углавном су рођена код нас. Овде се не долази само да се оствари трудноћа, овде се остаје са истим тим поверењем до краја трудноће и до рођења бебе. Ту се и стварају једне посебне везе, које најчешће почињу великим страхом и неизвесношћу, али се завршавају најлеше могуће уз плач новорођенчета“, казала је др Жељка Марић.

Начелница Службе гинекологије ЗЦ Ваљево др Жељка Марић је навела да у свом клиничком раду опажа веома позитиван тренд у родитељству и рађању.

„Све већи број младих парова се одлучује за треће, четврто и пето дете. То је нешто што је задњих неколико година веома изражено и ја сам пресрећна и као лекар и као мајка што то доживљавам у акушерству. Јако млади људи имају велике породице. То су такође и образовани људи и имају велики ентузијазам да роде пуно деце, што раније није био случај или је спорадично, јер се тежило само рађању једног евентуално двоје деце. То потпуно мења једну слику Србије надам се у будућности на боље. Цела наша прича и цео приступ породици односи се на подршку рађању и наталитету, а надам се да ће она бити још већа кроз конкретне акције“, закључила је др Марић, додајући да је тренутно експанзија рађања у општинама Мионица и Уб у Колубарском округу.

Један од носилаца пилот пројекта психосоцијалне подршке др Владимир Тошовић, психијатар, захвалио се на поверењу да установа буде носилац пројекта ФЕРТИ, да се кроз пружање психосоцијалне подршке паровима из ВТО процеса олакшају процедуре и помогне у остваривању најважнијег циља здравог потомства и заокружене породице.

„Сам психотерапијски рад у државним установама у Србији је слабо доступан. На самој ВТО није ми познато да се у другим установама неко бави психотерапијом, што би значило да је ускраћен један значајан вид здравствене заштите. Смањењем стреса у процесу вантелесне оплодње, где је присутна неизвесност и где су узбуркани сви хормони стреса, психосоцијална подршка је кључна поред медицинске. Овај пројекат је то препознао и то јесте сврха психотерапије, да смањимо стресне факторе који онемогућавају један пар да добије дете и да смањимо стресне доживљаје једног пара у процесу, чиме повећавамо могућност да добију дете вто оплодњом и на тај начин повећамо број жена које остају у другом стању. Ту психотерапија помаже и то је доказано, те бих ја јако волео када би овај пројекат даље заживео и био интегрисан у ову установу кроз свакодневне услуге, а био бих пресрећан да заживи у целој Србији“, поручио је др Владимир Тошовић.

Министарка Кисић је након посете Центра за ВТО ЗЦ Ваљево, са градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем и чланом Градског већа Марком Јевтићем, обишла осмочлану породицу Петровић, где је поручила да је ова породица, која има шесторо деце, најбогатија на свету.

Извор: ПР служба ЗЦ Ваљево/Званичан сајт Министарства за бригу о породици и демографију – www.minbpd.gov.rs