Проблем водоснабдевања Дивчибара изградњом водоводне мреже, новог резервоара и повећањем капацитета воде у потпуности је решен. Нови капацитети омогућиће стабилно снабдевање у будућности и у условима изградње нових смештајних објеката.

Члан Градског већа, Владимир Благојевић каже да је деценијама водоснабдевање на Дивчибарама било отежано, нарочито у време зимске сезоне и за празнике када Дивчибаре бележе већу посећеност. Како истиче, на предлог ЈКП Водовод Ваљево, Град је започео процедуре прибављања техничке документације за изградњу водоводне мреже 2020. године.

“Радови су започети након добијања грађевинске дозволе 2022. године. Морам да нагласим да је био трновит пут до дозвола јер је било неопходно изменити урбанистички план да би могли уопште да кренемо у реализацију. Свему томе претходила је посета Александра Вучића, председника Србије који нам је све то и омогућио обећавши новац за радове, на чему смо му заиста као Град захвални. Средства су потом обезбеђена посредством Канцеларије за јавна улагања у износу од 2,5 милиона евра”, каже члан Већа Благојевић.

Благојевић наводи да су први пут на систем водоснабевања прикључене две нове бушотине, једна код Хотела “Пепа”, а друга код одмаралишта “Стеван Филиповић” .  

“Увели смо у ситем две нове бушотине, зацевили их до око 80 метара дубине и посредством две црпне станице ту воду шаљемо до нових резервоара. Резервоари се налазе на самом уласку на Дивчибаре практично на највишој коти. Раније смо имали резервоар капацитета 200 кубика, а сада смо направили и два нова са по 300 кубика, што значи да сада на располагњу имамо 800 кубика воде у резервоарима.  Уједно, ми смо драстично повећали саму производњу воде са 10 литара колико смо до сада имали на систму језера на  18 литара,  колико сада имамо. Истакао бих да је јако битно да смо у ствари овим пројектом доказали себи и другима да се можемо снабдевати из бушотине,  да су оне јако издашне и да је вода  квалитетна. То значи да  практично у будућем неком периоду, за сада не постоји потреба , али уколико буде потребе, ми можемо да укључимо још бушотина и у потпуности искључимо снабдевање са језера”, каже Благојевић.

Члан Већа наводи да је вода која долази са дубине од 80 метара далеко чистија и квалитетнија него језерска која се прикупља од  атмосферских падавина, слива површинских речица. 

“Морам да напоменем да без ЈКП Водовод  Ваљево и директора Ивана Филиповића  не би било могуће реализовати овако велики пројекат . Тренутни тестни режим омогућава нам и да сагледамо даље могућности водоснабдевања у смислу прикључења још једне бушотине. Прелепо дивчибарско језеро може имати самим тим једну другачију улогу у туристичкој понуди Дивчибара, то би могла бити  велика туристичка атракција”, закључује Владимир Благојевић.

Директор ваљевског Водовода  Иван Филиповић каже да су првомајски празници и препуне Дивчибаре показали стабилност водоснабдевања те и да су повећани капацитети и више него довољни за потрошњу чак и у празничним данима када је посета туриста значајно већа.

“Пар дана пре првог маја, ставили смо  фабрику у пробни рад, то јест две бушотине смо ставили у пробни рад  да видимо како се систем понаша при максималној попуњености капацитета на Дивчибарама и имали смо једну изванредну ситуацију, доживели смо и ми пријатно изненађење, у смислу да Дивчибаре које су биле  препуне у том тренутку , потрошња је била преко 15 литара у секунди. Оно што је битно, јесте да смо  све време имали пун резервоар. Не треба заборавити да је раније фабрика  радила  са 10 л/с са језера, то значи да је резервоар  био фактички проточан и висинске зоне на планини нису имале воду. Овај пут, стављањем две бушотине у функцију, имали смо,  при максималној посети, довољне количине воде, сви су имали воде, нисмо имали ниједну притужбу грађана, тако да је то сјајна вест и свакако велики бенефит за  саму планину”, каже директор Водовода Иван Филиповић.

Директор Филиповић наводи да ће нови капацитети резервоара бити сасвим довољни и за проширење туристичких и смештајних капацитета на Дивчибарама.

”Решили смо на  дугорочни временски рок питање водоснабдевања Дивчибара и бенефит свега врло брзо ће бити видљив, Тренутно испитујемо водоводну мрежу, цео систем је у пробном раду и вода је у складу са правилником о хигијенској исправности воде у интерним анализама ЈКП Водовод Ваљево које се обављају свакодневно на неколико тачака на мрежи. Док не подесимо све параметре односа сирових вода које се мешају остаје препорука која је тренутно на снази. Након што из  Завода за јавно здравље стигне потврда анализе воде  променићемо препоруку о чему ћемо обавестити своје потрошаче“, каже Филиповић и додаје да ће на Дивчибарама стално бити присутна екипа предузећа од 12 запослених која ће се старати о комплетном систему водоснабдевања Дивчибара.

“Систем се непрестано контролише, имамо даљински систем надзора и СЦАД-у тако да се може рећи да имамо потпуну контролу над системом”, закључује Филиповић.

Решење струје и водоснабдевања Дивчибара само су неки од пројеката који су реализовани u претходним годинама, а који су изузетно важни и кључни за туристичку понуду Дивчибара. Град Ваљево ускоро ће започети још један раније најављени пројекат, изградњу канализационе мреже. 

ЈКП „Водовод Ваљево“