Од 1. до 7. марта 2024. године у руском граду Сочију одржава се Светски омладински фестивал, на коме ће учешће узети 20 000 младих, од 14. до 35. године из целог света.

Млади из Ваљева ће такође имати прилику да учествују на овом фестивалу, на коме су култура, уметност, спорт, политика, бизнис, наука, само неке од области у којима ће учесници моћи да размењују своја искуства и знања.

Припреме за фестивал су већ почеле. Од 26. до 28. октобра у Москви је одржан Конгрес међународног савета фестивала, на коме је учешће узео и представник Србије Алекса Гајић, председник Центра за српско- руску сарадњу „Зенит“. На Конгресу су учествовали представници преко 90 земаља света, односно 120 младих лидера.

Учесници Конгреса су нагласили важност заједничког деловања на међудржавном нивоу, са циљем стварања многополарног света, који ће омогућити баланс интереса свих земаља и створити услове за изградњу праведне будућности.


Такође, у оквиру припрема за Светски фестивал омладине у Сочију, 8. новембра 2023. године, одржаће се трибина под називом „Антиколонијално наслеђе Балкана“ у Руском дому.

Линк за пријаву за Светски омладински фестивал: https://fest2024.com/en?setLang=True .