Представљањем изложбе “Ваљево и ваљевски крај на размеђу векова (1870 – 1970)” и истоимене књиге аутора Дејана В. Поповића, а поводом обележавања Дана града Ваљева, свечано је отворена нова Градска галерија на Тргу Живојина Мишића.

“Жеља ми је била да прикажем историју нашег места, нашег Ваљева у том стогодишњем периоду између 1870. и 1970. године, у неком колажном типу, да ту имамо и причу о културним дешавањима, појмове ратне привреде, желео сам да видим и прикажем како су људи живели у тим тешким временима. Интересантно ми је било такозвано валутно питање које се појављивало на просторима новостворене државе Срба, Хрвата и Словенаца 1919/20. године па на панелима можете видети мноштво новчаница који су се појављивале у том периоду, али не само наших новчаница, ту су колале многе друге стране новчанице чији је број био јако велики. Покушао сам, колико су ми доступни историјски извори то омогућили, да дођем до података о хуманитарним приликама у самом граду Ваљеву, о помоћи руским избеглицама који су долазили на ове наше просторе 1920. до 1922. године.

Последње поглавље које смо моји сарадници и ја насловили “Приче из Чаршије” говори о малом човеку, о дешавањима у граду, о међуљудским односима, о стварању неких врло занимљивих зграда као што је рецимо Секулића хотел, ту су забележене и приче разних људи, разних ратника који су на пансловенским идеалима хтели да ратују на просторима царске Русије али су погинули као комите у борби за слободу српског народа у старој Србији и Македонији”, казао је аутор књиге и поставке Драган Поповић.

Директорка Међуопштинског историјског архива Бојана Савчић, изразила је задовољство што је изложбом Међуопштинског историјског архива, делом њиховог дугогодишењег сарадника, неуморног истраживача и незаменљивог аналитичара завичајне историографије, отворена Градска галерија.

“Кроз дело “Ваљево и ваљевски крај на размеђу векова”, заокружен је и читалачкој публици представљен читав један свет који архиве, као места сабирања, сређивања и чувања документа као историјских извора првог реда, препознаје као предане чуваре културног и националног идентитета једног народа. Изложбом смо желили да представимо само један делић друштвеног, пословног и културног живота Ваљеваца, током периода који обухвата мноштво ратних страдања у којем су се рађали у једној, живели и умирали у другој, трећој или чак четвртој држави, а да се нису помакли из места рођења, периода велике економске кризе и мноштва других друштвених избивања. Без тежње за стварањем целовите и непротивучне слике већ небројено пута обрађиваних великих историјских догађаја, направили смо један шаролик мозаик свакодневног живота грађана Ваљева. Историографски искази који су пред вама су само фрагменти, делићи догађаја, изазов да се склопи целовита слика”, нагласила је Савчић.

Реконструисани објекат некадашње Ваљевске банке који се простире на 140 квадратних метара, у предстојећем периоду биће место окупљања стваралаца из области уметности, културе и науке, а у име Народног музеја Ваљево, коме је овај објекат поверен на старање и коришћење, присутне је поздравила директорка Јелена Николић Лекић, захваливши се на неизмарној подршци и разумевању градоначелнику Лазару Гојковићу и локалној самоуправи.

“Овај репрезентативни простор на обали реке Колубаре од данас је отворен за програме свих установа културе у нашем граду, али и све наше креативне суграђене. Заинтересованој публици и стручној јавности учинићемо доступним и изабране садржаје савременог стваралаштва и ликовне уметности”, поручила је Јелена Николић Лекић.

Свечано отварање нове Градске галерије употпуниле су ученице Музичке школе “Живорад Грбић”, дуо Шери, који чине Тара Љуић (флаута) и Хана Перић (виолончело).