У присуству представника Немачке развојне сарадње (ГИЗ), представника града Ваљева и бројних гостију, Канцеларија за младе Ваљево данас је свечано отворила Омладински простор у селу Брезовице код Ваљева.

„Поштовани млади људи, први пут сам данас у Ваљеву и веома сам почаствована. Овај пројекат спроводимо у сарадњи са Министарством туризма и омладине и његов циљ је унапређење живота младих у руралним срединама. На самом почетку овог пројекта, наше колеге су посетиле пилот места и испитали су младе људе шта су заправо њихови изазови са којима се суочавају. Једна од ствари који су навели јесте да немају приступ квалитетним пословима, али оно што су такође рекли, то је недостатак квалитетног простора где могу да бораве и да проводе слободно време.

Потреба за омладинским просторима је препозната и у Стратегији за младе које је Министарство донело. У складу са тим, надовезао се наш позив локалним самоуправама да учествују на пројектима за бирање већ постојећих простора, који би били намењени младима. Било је потребно испунити доста критеријума за Омладински простор за младе, али када смо дошли до овог простора, сви у нашем тиму су гледали са дивљењем како се то брзо одвија. Уложено је доста ентузијазма, много креативности младих људи. Надамо се да ће ово бити сјајно место где ће млади људи моћи да проводе квалитетно време. Желим да у овом простору креирате своје идеје, а ми из Немачке развојне сарадње остајемо посвећени томе да вам пружамо подршку кроз менторство. Локалној самоуправи Ваљева желим све најбоље на овом узбудљивом путу и честитам вам“, поручила је Кристиане Фрише, представница ГИЗ-а.

Ивана Петарић из Канцеларије за младе се захвалила свима који су дошли на свечано отварање Омладинског простора и истакла да је веома поносна на све људе који стоје иза овог пројекта.

„Прошло је скоро две године како смо ушли у овај пројекат и било је јако тешко. Наилазили смо на ситуације када нисмо имали подршу, али смо све то успели да пребродимо и дошли смо до тога да млади људи могу да остану у свом месту, да сада имају простор за дружење и где ће проводити своје слободно време. Такође, наши млади из града су добили простор где ће моћи да долазе и да се друже са младим људима из Брезовица. Желимо да премостимо те разлике између града и села и да наставимо ка бољој будућности заједно“, казала је Ивана Петарић.

Након свечаног отварања Омладинског простора посађено је дрво пријатељства, након чега је уследио пригодан програм.

У програму су учествовали Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ Ваљево, етно група „Ваљевке“ – КУД „Крушик“, као и ученици Пољопривредне школе са домом ученика „Ваљево“, који су приредили рецитал на стихове Ђорђа Балашевића.