Једна од највећих регионалних сајамских манифестација опшег карактера у Србији, 19. Сајам привреде Западне Србије – СПРЕГ, свечано је отворен данас и трајаће до 6. априла у ваљевском „Омни центру“.

Под слоганом „Овде стварамо вредности“, овогодишњи СПРЕГ окупио је 162 излагача из више од 60 градова и општина Србије. Сајам се одржава у две хале у затвореном делу, али и на отвореном испред „Омни центра“ .

„Поштовани посетиоци и излагачи 19. Сајма привреде Западне Србије, добро дошли у Ваљево, град у коме ће се од данас па до 6. априла одржати највећи регионални сајам у Србији, поред Београда и Новог Сада. Мислим да сви треба да будемо поносни на овај сајам, зато што се он одржава управо у Ваљеву. Желим свима пуно пословних успеха и пријатан боравак у Ваљеву“, казао је на отварању СПРЕГ – а градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Присутнима се након градоначелника Ваљева обратио и Обрад Поповић, директор ДТЛ-а.

„Велико ми је задовољство што сам и данас овде са вама и да се испред ДТЛ-а захвалим свима што сте дошли да испратите оно што ми хоћемо да покажемо сваке године. На нашем штанду имаћете прилику да видите и упознате представљање свих 13 чланица ДТЛ-а, са одређеним асортиманом артикала приватне робне марке, које домаћи произвођачи раде. Такође, са нама на штанду и око штанда можете видети наше партнере и пријатеље. Као и претходних година, оно што ми хоћемо да покажемо свима јесте да смо традиционално ослоњени на домаће произвођаче, било да су националног бренда или да су локални произвођачи који праве јако добре и квалитетне производе. Тиме ми желимо да пошаљемо озбиљну поруку, да свако ко уђе у нашу радњу може да очекује јако добар избор домаћих производа. Оно што ми хоћемо да апелујемо на потрошача, а то је да када бира свој производ буде свестан шта тиме ради и како доприноси развоју наше државе и наше заједнице“, нагласио је између осталог Поповић.

Овогодишњим посетиоцима СПРЕГ-а обратио се и Зоран Бијелић, председник Удружења предузетника Прибоја.

„Наше Удружење наступа на више сајмова током године широм Србије, али ми се увек волимо вратити овде. Овде смо упознали доста дивних пријатеља и сарадника. Наше Удружење данас наступа углавном са произвођачима, фирмама и предузећима која се баве искључиво производњом. Организациони одбор СПРЕГ-а се као и сваке године потрудио да нам обезбеди максимално добре услове овде у Ваљеву и самим тим када су услови бољи, сваке године је већа посећеност“, рекао је Бијелић.

Сајам је свечано отворио Мирољуб Алексић, власник компаније „Пионир“ и потпредседник Привредне коморе Србије.

„Желим да вам се захвалим на оваквој организацији и оваквом сајму, који представља један од најважнијих регионалних сајмова поред сајма у Београду и Новом Саду. Ви имате две целине, напољу изложене многобројне машине које су неопходне за производњу и прераду у пољопривреди и имате хале у којима се налазе произвођачи и предузетници који финализују те производе. Овог сајма не би било да руководство Ваљева, које је један од неколико градова који издваја највише средстава за пољопривреднике у Србији, није помогло његову организацију, не финансијски, већ организационо и помагајући оне који се баве производњом. Овог сајма не би било да традиционални партнер „Еуропром“, члан ДТЛ-а и цео систем ДТЛ-а није помогао масовности и присуством многих проивођача који сарађују са њима. Имате шта да видите на сајму, имате чиме да се дичите, јер сви они који то раде, раде за своју децу. Праве производе којима хране нашу децу и то би требало да буде акценат и правац који наша држава треба да препозна и подржи“, поручио је Алексић.

Туристичка организација Ваљево заједно са градом Ваљевом и другим установама и јавним предузећима такође наступа на сајму привреде у Хали 1, са циљем представљања главних привредних и инфрастурктурних пројеката, промоције туристичке и културне понуде града Ваљева.

Након свечаног отварања сајма, Туристичка организација Ваљево и Матична библиотека ”Љубомир Ненадовић” организовали су коктел добродошлице, ”Љубин коктел” на штанду град Ваљева. Према речима организатора, ове године је акценат стављен на промоцију културног туризма прожетог кроз сегменте традиције, гастрономије, историје и природне ресурсе.

У оквиру овогодишњег СПРЕГ-а, традиционално ће бити одржан Сајам запошљавања у петак, 5. априла, у периоду од 10 до 13 часова, док нас на сајму у суботу очекује промоција малих пољопривредних произвођача под називом „Дан доброг укуса“.

Сајам ће прва два дана бити отворен у временском периоду од 10 – 19 часова, а последњег дана од 10 – 15 часова. За време сајма ће бити организована и традиционална наградне игра у којој сви посетиоци могу учествовати.