На данашњој 39. седници Скупштине града Ваљева, усвојена је одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету града Ваљева за 2024. годину – први ребаланс.

Одлуком о изменама и допунама Одлуке о буџету града Ваљева за 2024. годину – први ребаланс, планирани су приходи и примања и пренета неутрошена средства у износу од 5.355.455.970,75 динара средстава буџета града и 119.440.950,75 динара средстава из осталих извора буџетских корисника, тако да укупно планирана јавна средства износе 5.474.896.921,50 динара.

„Ребалансом планирана средства буџета града су повећана за 114.423.483,31 динара, односно за 2,18%, док су средства из осталих извора смањена за 19.340.696,12 динара, односно за 13,94%.
Пренета неутрошена средства буџета града из ранијих година усклађена су са стањем тих средстава на дан 31.12.2023. године и износе 176.431.483,31 динара. Пренета неутрошена средства из ранијих година из осталих извора усклађена су са стањем тих средстава на дан 31.12.2023. године и износе 36.910.627,88 динара.

У структури укупних средстава буџета града (приходи, примања и пренета неутрошена средства), текући приходи буџета града износе 5.179.024.487,44 динара и чине 96,71% средстава буџета града, односно 94,60% укупних јавних средстава. Приходи од пореза на доходак, добит и капиталне добитке су увећани за укупно 50.700.000,00 динара. У оквиру ове групе прихода, увећан је порез на зараде за наведени износ, док су остали приходи остали непромењени.

Одлуком о изменама и допунама Одлуке о буџету града Ваљева за 2024. годину – првим ребалансом, расходи и издаци из средстава буџета града планирани су у износу од 5.355.455.970,75 динара, као и 119.440.950,75 динара расхода и издатака из других извора“, појаснио је руководилац Одељења за финансије Жељко Табашевић.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, закључио је расправу о првом ребалансу буџета за 2024. годину.

„Важно је напоменути да смо све урадили по препорукама Министарства финансија. Било је неопходно планирати средства на име учешћа града Ваљева у одређеним пројектима и мислим да је важно да споменемо најпре пројекте које ћемо реализовати заједно са Министарством заштите животне средине, укупно 85 милиона за два пројекта. Један је изузетно важан и убедљиво највише средстава је добио град Ваљево. Од стране Министарства 50 милиона, уз наше учешће од 12,5 милиона, имамо 62,5 милиона за пројекат који се односи на замену котлова на индивидуалним ложиштима. Показало се да је ово одлична мера која је спроведена и претходне две године и овога пута морамо радити много брже, јер то је огроман износ средстава и верујем да ће интересовање бити велико. То је само још један корак како се боримо против аерозагађења. Да не причам поново о гасу који се ради, као и о Закључку Владе где ће гасовод продужити до „Топлане“ и „Крушика“. Мислим да је важно то рећи, уз све оно што смо радили из буџета града, а пре свега мислим на контејнерске котларнице у Сувоборској улици и Новом насељу. Заједно са Министарством радимо и трећу која ће прикључити ОШ „Милован Глишић“ и вртић „Бубамара“ у Брђанима“, рекао је Гојковић.

Градоначелник Гојковић је нагласио да је Ваљево прошло на конкурсу које је расписало Министарство за бригу о породици и демографију и да ће ускоро бити потписан уговор који подразумева радове на мултифункционалном игралишту за децу у Парку Пећина, што ће такође бити урађено заједничким средствима града Ваљева и Министарства. Он је нагласио због чега су у ребалансу увећана средства за пројектовање Болнице, али је говорио и о осталим пројектима који ће бити реализовани у наредном периоду.

„Што се тиче Болнице, важно је нагласити зашто је подигнут износ за пројектовање у ребалансу. Министарство здравља је платило урбанистички пројекат, што је основа свега. Обавеза сваке локалне самоуправе када се раде реконструкције болница је да финансирају пројекто-техничку документацију. Наша Болница ће се реконструисати у четири фазе и зашто су већа средства, зато што је ипак одлучено да се у тој првој фази уради више него што је планирано у самом старту. Због тога је битно да ми одвојимо додатна средства, дакле сада радимо пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извршење. Мене то радује, зато што мислим да је важно у тој првој фази да буде што више тога урађено.

Видели сте да смо издвојили новац за још неке пројекте, оно што очукујемо ускоро то је у оквиру „LIID“ пројекта реконструкцију Сувоборске улице. Нисмо одустали од пројеката као што је реконструкција зграде Радио Ваљева. Са Министарством културе интензивно радимо на томе да Дом војске постане објекат у коме ће бити смештена Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“. То су по мени велике ствари, уз ово што је до сада реализовано, а мислим да је важно и можда најбитнија ствар на овој Скупштини отварање два нова вртића у оквиру ПУ „Милица Ножица“ у среду, 20.марта, када ће и званично почети са радом „Мали принц“ и „Палчица“, који ће примити преко 500 наших малишана. Ту није крај, завршава се и доградња вртића „Бамби“ у Колубари два. Можете бити поносни на то да је ова градска власт решила деценијски проблем листе чекања у ваљевским вртићима. Само имајте у виду колико је породица живело дуги низ година у неизвесности где оставити своје дете. Такође, 21. марта нас очекује отварање Градске галерије и ту вас позивам све да дођете. Очекујем још неке добре ствари за Ваљево, један велики пројекат који ћемо надам се следећи пут најавити. То је важан и велики пројекат који смо исто деценијама чекали да се реши, али да не откривамо ништа док не потпишемо уговор.

Могао бих заиста дуго да причам, знам да смо много тога урадили, можда је могло нешто брже и више, али ствари које су урађене су деценијске, дуго су се чекале и био бих сутра заиста поносан да неко уради пола од овога што смо ми урадили. Још једном вас позивам да дођете у среду, 20. марта на отварање два нова вртића, да на посебан начин прославимо Дан града Ваљева ове године. Не постоји град у Србији који је у једном дану отворио два вртића, то запамтите“, закључио је градоначелник Гојковић и за крај споменуо још један важан пројекат, а то је пројекат у оквиру СРЦ „Петница“, заједничка средства Министарства рударства и енергетике и града Ваљева у износу од 52 милиона, што према његовим речима није крај, јер ће град Ваљево код поменутог Министарства ускоро конкурисати за мере енергетске ефикасности.