За финансирање изградње и одржавање објеката комуналне инфраструктуре, Планом комуналне изградње и одржавања објеката комуналне инфраструктуре за 2024. годину опредељена су укупна средства од 1.233.108.370 динара, која су обезбеђена Одлуком о буџету града Ваљева за 2024. годину.

Након детаљног образлагања Плана, руководилац Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру Бранко Вуковић се осврнуо и на то шта је све урађено у 2023. години.

„Што се тиче рехабилитације градских улица, укупна дужина улица које смо рехабилитовали у 2023. години је 8 км и 8.300 м2 саобраћајних површина паркинга, раскрсница и саобраћајница у стамбеним насељима.

Прво смо урадили паркинг у кругу Болнице, површине 1100 м2, након тога Хајдук Вељкову улицу, Пантићеву улицу и Улицу Владике Николаја. Затим Улицу Селимира Ђорђевића-484 м2, Ђердапску улицу у МЗ Брђани-1775 метара, Петра Молера, Цара Лазара, Др Питовића, Цаке Миловијевића, део Улице Владике Николаја у дужини од 300 м2, Улицу Барску у МЗ Градац-750 м2, Бошка Стојановића у Доњој Грабовици-4605 м2, Владе Даниловића – између Пантићеве и Железничке улице, Синђелићеву-120 м2, раскрсницу код кафане „РР“, површине 1300 м2, Улицу Саве Вујановића-1300 м2, Браће Савићевића плус кружни ток-470 м2, Јована Дучића, Бранка Миљковића, интерну саобраћајницу у Насељу Сретена Дудића, интерне саобраћајнице у Насељу Збратимљени градови паралелно са Дуплим тракама, површине 2910 м2, Улицу Сењак, а тренутно се завршавају радови у Насељу Ослободиоци Ваљева.

Такође, кроз инвестиционо одржавање паркинга, средили смо паркинге иза зграде Суда и иза Апотеке 101, спомен-обележје код Тржнице на Петком пуку, пешачку стазу у МЗ Попаре.

Кроз инвестиционо одржавање улица, асфалтирали смо Улицу 17. пука у МЗ Брђани, Улицу Генерала Цукавца, Улицу Боре Атанасковића, Расинску и Рибничку у МЗ Градац, а пре тога је претходила изградња кишне каналитзације, Сувоборску крак, Авалску, Павла Војтеха у МЗ Крушик, Јакова Ненадовића, Пикермајерову улицу, Браће Живановића, Кордунашку и Улицу Луке Лазаревића.

Асфалтирали смо путеве у сеоским подручјима и то у Врагочаници, Драчићу, Лелићу, Лесковицама, Бабиној Луци, Голој Глави, Рађевом селу, Доњем Таору, Забрдици, Попучкама, Поћути, Дупљају, као и пут у Котешици.

Напомињем да смо на почетку године завршили улице у Привредној зони – Нова 1, Нова 2 и Нова 3, плус стајалиште и паркинг, то је био предуслов за довођење инвеститора. Такође, завршили смо санацију клизишта на путу Бранковина – Забрдица у МЗ Горња Грабовица, изградили паркинг на Дивчибарама, завршили израду пројекто-техничке документације за реконструкцију Сувоборске улице, завршили пројектни паркинг код Храма, где ће имати 105 места плус пет места за аутобусе. Постамент Стојадину Мирковићу на Јадру, пројекту документацију за санацију клизишта у Улици Браће Недић, пројектовање потпорних зидова у Златиборској улици. Такође, пројектовање клизишта у Улици Николе Тесле и у Улици Мила Пантића, имали смо и израду пројектне документације за изградњу кружног тока у Синђелићевој, пројекат игралишта у Ђердапској улици, пројектовање још једног паркинга на Дивчибарама.

Завршили смо реконструкцију прве фазе скејт парка у Парку Пећина, ограду у Улици Мајора Илића, набавили смо после дуго година и декоративну новогодишњу расвету. У току су радови на изградњи кишне канализације у Колубарској улици, изводе се радови на реконструкцији моста на реци Градац код ресторана „Видра“, урадили смо шест нових дечијих игралишта у оквиру ПУ „Милица Ножица“. Изградили смо фекалну канализацију у Улици 17. пука у МЗ Брђани, кишну канализацију у Видовданској улици у МЗ Брђани и кроз инвестиционо одржавање јавне расвете допунили у неким месним заједницима светиљке и стубове, тако да сам набројао већину ствари које смо урадили у овој години, а доста тога ће бити урађено и у 2024. години“, закључио је Вуковић.