У оквиру програма “Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”, данас је у нову зграду за социјално становање у Ваљеву усељено 20 породица, које припадају најосетљивијим друштвеним групама. За укупно 58 корисника, који су живели у неадекватним условима, пројектом су обезбеђени нови, комплетно опремљени станови, што ће значајно допринети побољшању њиховог квалитета живота.

„Велика ми је част и задовољство што се данас 20 ваљевских породица усељава у своје нове, потпуно опремљене станове. Ово је веома значајно не само за ове породице, већ и за нашу заједницу у целини. Ови нови домови представљају велики корак ка побољшању животних услова припадника маргинализованих и друштвено осетљивих група у Ваљеву, укључујући припаднике ромске националне мањине, жене жртве породичног насиља и младе који напуштају систем социјалне заштите. Надамо се да ће ови станови и додатне мере активне инклузије допринети њиховом оснаживању и интеграцији у наше друштво.

Град Ваљево као социјално одговоран град, кроз овај пројекат је радио на унапређењу социјалне инклузије осетљивих друштвених група и показује да је средина која афирмише толеранцију, поштовање људских права, бригу за осетљиве друштвене групе и солидарност. Овим пројектом је пружена подршка нашим суграђанима, чији су животни услови отежани услед сиромаштва и неједнаких шанси за пристојан живот, што представља предуслов за њихово равноправно укључивање у заједницу и за резултат има обострану добробит.

Град Ваљево већ дуги низ година је један од најбољих примера у Србији у погледу развијености социјалних услуга и значајна буџетска средства опредељује сваке године за социјалну подршку, пројекте и програме. О томе сведоче и бројна признања и похвале од представника државних институција и домаћих и међународних организација.

Град Ваљево има изузетно развијен цивилни сектор, а са друге стране администрација града Ваљева је показала веома високе капацитете у реализацији захтевних пројеката и програма, као и подршци инклузији Рома и других маргинализованих и друштвено осетљивих група на локалном нивоу. Такође, у граду Ваљеву је успостављена дугогодишња сарадња између представника заједнице, цивилног сектора и локалних институција.

Желео бих да се захвалим Европској унији која је обезбедила значајна финансијска средства за финансирање овог пројекта, као и Канцеларији Уједињених за пројектне услуге (УНОПС) која спроводи програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“, а са којом имамо одличну сарадњу.
Захваљујем се и сарадницима који су писали и припремали овај пројекат, као и пројектном тиму који је радио на његовој имплементацији.

Град Ваљево ће и у наредном периоду, кроз буџетска средства и кроз друге пројекте посебну пажњу посветити даљем унапређењу стамбене подршке и мерама активне инклузије за маргинализоване и друштвено осетљиве групе, како би њихови стамбени услови били унапређивани и како би се унапредио квалитет њихових живота, а како би наш Град и цела заједница била боље и квалитетније место за живот“, поручио је градоначелник Гојковић.

Пројекат „Мој нови дом”, који спроводи Град Ваљево у сарадњи са Центром за социјални рад „Колубара” и Центром за интеграцију Рома у Ваљеву, има циљ да допринесе јачању капацитета за социјалну инклузију најосетљивијих друштвених група, кроз обезбеђивање адекватних стамбених решења, али и пратећих мера активне инклузије, које су прилагођене индивидуалним потребама корисника.

Пламена Халачева, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији

„Поштовани власници станова, данас је ваш дан! Данас не само да улазите у своје нове домове, улазите и у нову фазу свог живота. Почаствована сам и срећна што смо као ЕУ могли да подржимо. Док гледам све вас данас, наше партнере и вас станаре, још једном подсећам колико је важно да се речи спроводе у дело. Удружили смо се са Владом и институцијама Србије у овом пројекту, да бисмо истрајали и борили се за једнаке могућности за сваког грађанина без икакве дискриминације. То је дуго путовање, али је једино. Програм подршке Европске уније смишљен је да унапреди и спроведе политику социјалне инклузије у Србији и да обезбеди одржива стамбена решења на девет локација, а Ваљево је данас једна од њих. У последњих пет година уложено је више од 115 милиона евра, у преко 60 пројеката који су успешно реализовале општине, Центар за социјални рад и невладине организације, а од чега корист има више од 15.000 људи широм земље. Слоган наше кампање је „Европа је наша кућа“, а ја вам желим срећно усељење под ваше нове кровове и под кров нашег заједничког напора за инклузивно друштво“, рекла је Пламена Халачева, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији

Mикела Телатин, директорка Вишедржавне канцеларије УНОПС-а у Србији је изразила задовољство што је у прилици да види конкретне резултате заједничких напора.

Mикела Телатин, директорка Вишедржавне канцеларије УНОПС-а у Србији

„Ово је дан за весеље и прославу, желим да се захвалим јакој подршци свих националних институција Европске уније и граду Ваљеву на реализацији овог веома важног пројекта социјалног становања. Ови резултати су део програма подршке ЕУ социјалном становању и активној инклузији, а који спроводи наша организација УНОПС. Циљ програма је да обезбеди стамбено решење угроженим популацијама, али такође и мере инклузије које се прилагођавају сваком понаособ и управо то је начин како ми наш пројекат чинимо одрживим, јер се бринемо појединачно о свакоме. До овог тренутка програм је обезбедио стамбена решења за 316 породица широм земље и јако је важно да су сви ти станови и зграде смештени у срцу заједнице, чиме се обезбеђује истинска инклузија.

Упркос свему што је постигнуто, постоји велика потреба за социјалним становањем у Републици Србији и као УНОПС ћемо наставити да посвећено радимо са институцијама Републике Србије, Европском унијом, да бисмо помогли и подржали угрожене грађане. Још једном бих се захвалила свим национаним институцијама, Европској унији, граду Ваљеву и честитам породицама“, казала је Телатин.

Присутнима се обратио и Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине.

Далибор Накић, председник Националног савета ромске националне мањине

„Част ми је и задовољство што овом приликом могу да вас поздравим у име Националног савета ромске заједнице. Право на адекватно становање је једно од основних људских права. 20 породица ће од данас имати адекватне услове за живот, који су достојни цивилизованог човека 21. века. Свим породицама које ће се данас уселити у ове предивне станове желим да у својим домовима живе срећно, у миру и спокоју и благостању. Ова зграда представља симбол одговорне социјалне политике, коју има наша држава према свим грађанима, посебно према онима којима је потребна највећа подршка“, рекао је Никић.

У име Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, присутнима се обратила Нина Митић, помоћница министра.

Нина Митић, помоћница министра за за људска и мањинска права и друштвени дијалог

„Заиста ми је част и задвољство што у име Министарства за људска и мањинска права могу да будем део овог тима и мислим да ово јесте пример добре праксе. Институција као сама нити може, нити сме сама, дакле само заједно можемо да остваримо многе пројекте. Ваљево је један у низу градова, а ово је уједно и позив свим осталим локалним самоуправама да се укључе и да дају шансу свим њиховим грађанима и грађанкама да изађемо из тог једног зачараног круга социлног сиромаштва и да помогнемо маргинализованим друштвеним групама које су дефинитивно најосетљивији део нашег друштва. Политика Владе Републике Србије је итекако препознала важност ове теме, маргинализоване друштвене групе су заиста једна тема која је изузетно осетљива и са којом се држава на највишем нивоу бави, што кроз стратешка документа, што кроз законе и пројекте и мислим да је ово пример добре праксе, како и на који начин можемо да будемо ту на корист наших грађана, нагласила је Митић.

Са циљем пружања адекватне подршке, која ће допринети одрживости пројекта, корисници су подржани кроз низ мера активне инклузије. Мере укључују опремање станова намештајем и кућним апаратима, подршку у запошљавању и самозапошљавању и алате и опрему за стицање прихода. Поред тога, корисници похађају различите обуке за стручно усавршавање, док је деци и младима пружена подршка у образовању. У оквиру мера активне инклузије корисници су добили и психосоцијалну подршку и превентивне здравствене прегледе.

Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

„Искрено ми је велика част и задовољство и срећан сам што данас имам прилику да овде данас са вама стојим и разговарам испред дивне зграде која је изграђена. Посебна вредност овог пројекта је што има израђену димензију одрживости. Неки од претходника су говорили о томе, ја бих нагласио и мере које су обезбеђене кроз овај пројекат, као што су мере помоћи при запошљавању и самозапошљавању, опремање, али и мере психосоцијалне подршке, као и превентивни здравствени прегледи. Мислим да то све заједно чини један пакет одрживости да га тако назовемо и то је случај са свим другим зградама и њиховим корисницима који су имали прилику да се уселе у своје станове у склопу овог пројекта.

Желим да нагласим да је управо овај модел партнерства нешто што се показало успешно, где са једне стране имамо надлежне ресоре Владе Републике Србије, са друге делегацију Европске уније, наравно УНОПС као партнер и локалну самоуправу, у овом случају веома успешну локалну самоуправу као што је то град Ваљево. Од срца честитам свим корисницима који ће данас добити кључеве својих станова и желим им да их у миру, срећи и породичном складу користе дуго година“, поручио је Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Од почетка имплементације Програма, изграђено је осам зграда за социјално становање и реконструисано и адаптирано преко 100 кућа, у 22 града и општине, а спроведено је и пет инфраструктурних пројеката, са циљем побољшања животних услова у субстандардним насељима у Србији.

Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

„Драги Ваљевци и Ваљевке, добродошли у ваше нове станове. Велика ми је част и задовољство што имам прилику да вам се обратим, зато што када градимо велике пројекте, када градимо фабрике, путеве, често заборавимо на људе, а обезбедити бољи комфор људима је суштина једног развијеног друштва. Мерило зрелости једног друштва мери се по томе колико брине о онима који су најугроженији. Да ли су то жртве насиља, припадници одређених група које су угрожене, да ли су то жене или старији људи, што више водимо рачуна о онима који су најугроженији, показујемо да смо зрело друштво, које води рачуна о сваком свом припаднику. Људи могу да се нађу у стању социјалне потребе чак и без своје воље, ту се показује колико је друштво спремно да пружи руку и да помогне. Хвала Европској унији и УНОПС-у на овом заједничком пројекту.

Сваки пут који урадимо, сваку школу, зграду, тиме показујемо да желимо бољи живот за људе. Хвала Европској унији на новцу који дају, желим да кажем да је Европска унија највећи донатор у Републици Србији и ми увек треба да им се захвалимо. Ми овде у Ваљеву са Светском банком и са Француском агенцијом за развој спроводимо пројекат који се тиче локалног инвестиционог развоја. То је пројекат у оквиру којег ће се средити Сувоборска улица, за коју смо обезбедили преко 2 милиона евра. До септембра, најкасније октобра ћемо завршити саобраћајницу Иверак – Лајковац, повезати Ваљево са ауто-путем „Милош Велики“ и то су предуслови да се сваки наш град развија. То су предуслови да спроведемо праву децентрализацију у Србији и то говори о томе, јер последица свих тих пројеката треба да буде бољи и комфорнији живот за све људе. Наставићемо да спроводимо овакве пројекте, јер кажем увек сте срећни када завршите велики пројекат, али нема веће среће него када видите насмејана лица људи који су се уселили у своје станове, а то смо данас сви ми доживели“, нагласио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

У оквиру EU SHAI програма, кроз пројекте социјалног становања и активне инклузије, биће подржано 360 породица које припадају најосетљивијим друштвеним групама. У Ваљеву је кроз пројекат подржано је 13 ромских породица, пет породица жена жртава породичног насиља и две породице младих који излазе из система социјалне заштите.

„Хтео бих пре свега да се захвалим Европској унији, граду Ваљеву, градоначелнику и свима који су учестовали у овом пројекту. Иначе живим у малом стану и у веома тешким условима. Ово је за мене један велики корак ка успеху, ка бољем и квалитетнијем животу, ка послу. Оно што је много битно за овај пројекат, јесте да нам пројекат није омогућио само стан, већ и разне едукативне радионице за децу, логопеде и много тога. Још једном хвала свима, не могу вам описати колико сам срећан и весео што смо дочекали да се уселимо“, закључио је Адам Максути, корисник пројекта.