Mанифестација “Заједно ка здравом родитељству”, која представља завршну фазу пројекта “Ваљево за будућност – породица у фокусу”, а посвећена је младим лицима, женама генеративног доба и ширем грађанству, одржана је јуче у Центру за културу Ваљево.

„Пројекат је реализован и конципиран тако да има три фазе. Прва фаза je била здравствено васпитна едукација жена са сеоског подручја, а друга фаза која је ишла паралелно са првом, јесу превентивни прегледи жена са сеоског подручја. Пројекат је реализован у Попучкама, Миличиници, Каменици, Бранковини и Лесковицама.

Оно што могу да кажем да сам веома поносан на овај пројекат, јер је заиста био огроман одзив, више од 100 жена је присуствовало тим здравствено васпитним едукацијиама и подвргло се превентивним прегледима од стране гинеколога, имали су прилику да одраде и ултразвучне прегледе, а спроводили смо и превентивне тестове који се могу радити на терену. То су дакле прва и друга фаза пројекта, док је трећа управо ова завршна манифестација.

Никола Савић

Циљна група су млади људи који планирају породицу, жене у репродуктивном добу и шире грађанство које треба да зна неке ствари о планирању породице и очувању здравља у том смислу. Сам пројекат је текао феноменално, активно је као што сам рекао учествовало преко 100 жена и природно је да се потрудимо да тај пројекат има једну одрживост и да наставимо у наредном периоду са оваквим активностима“, казао је Никола Савић, наставник Здравствене неге.

Манифестацију је отворио државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију Радош Пејовић, а програмској активности присуствовала је и саветница министарке Данијела Јовановић.

Радош Пејовић

„Част ми је да вас данас поздравим у име Министарства за бригу о породици и демографију. Ово је данас феноменална и лепа вест, да је породица у фокусу у граду Ваљеву. Министарство за бригу о породици и демографију је заиста породицу ставило у фокус свих дешавања. Тренутно постоје на десетине пројеката који су сада у јеку својих дешавања и покушавамо да заиста тему породице ставимо као најважнију и најпотребнију. Честитам данашњим организаторима што су се одлучили да тему породице промовишу на овакав начин. Мислим да бити родитељ је нешто најлепше, а пошто је ово пут ка здравом родитељству, живот је најбоље искуство и када је заједница укључена у васпитање деце, онда нема ништа лепше од тога. Ја вам желим успешан рад, вама децо да слушате своје родитеље, да пазите на њих, јер ће они једног дана остарити па ћете онда морати још више да пазите, јер они данас брину о вама, како родитељи, тако и васпитачи у вашим вртићима, наставници у школама. Желим вам да одрастете у добре и квалитетне људе, да ви створите своје породице. Још једном честитам, а ми ћемо увек бити ту да подржимо све што будете радили што се тиче развоја родитељства, али уоште и развоја теме породице“, нагласио је Пејовић.

У име града Ваљева, присутне је поздравио Марко Јевтић, члан Градског већа задужен за социјалну политику.

Марко Јевтић

„Велико ми је задовољство да финиширамо овај пројекат „Заједно ка здравом родитељству“. Истакао бих да је ова градска власт на челу са градоначелником Лазаром Гојковићем у последње три године главни фокус дала на породицу. У прилог томе су и чињенице да се ускоро завршавају два вртића, следеће године се завршава још један, тако да ће Ваљево ускоро имати анулирану листу чекања. Такође, као мера подршке породицама, ми смо пратећи политику наталитета на републичком нивоу, обезбедили једнократну помоћ за свако новорођено дете, а поред тога и бесплатне уџбенике за ђаке прваке. Још неке ствари које смо ми урадили, то су 26 еко-паркића за децу и у наредном периоду ће се урадити шест игралишта у склопу ПУ „Милица Ножица“. Мислим да су ово велике ствари и зато ми је веома драго да смо данас у прилици да угостимо представнике Министарства за бригу о породици и демографију, јер мислим да ће овај пројекат значити нашем граду. Ми смо у 2023. години поред ових пројеката које сам навео определили за свако новорођенео дете хранилицу, то је био пилот пројекат, а ми ћемо у 2024. години из сопствених средстава наставити са поделом хранилица, поред наравно ауто – седишта. Ми ћемо свакако аплицирати и за неке друге пројекте и надамо се да ћемо у томе добити подршку државе“, поручио је Јевтић.

На самом почетку манифестације, свој допринос дала је предшколска група малишана из установе „Милица Ножица“ Ваљево, који су извели пригодан програм за све присутне, док су у завршници манифестације присутни уживали у наступу младог кларинетисте Душана Павловића, ученика СМШ „Живорад Грбић“ у Ваљеву, у класи професора Андрије Мирковића.

Приказ успешности прве и друге фазе пројекта представили су Никола Савић, наставник Здравствене неге, проф. др Марија Младеновић, специјалиста педијатар, као и дипломирани педагог Ива Јевтић.

Пројекат је реализовала Градска управа Ваљево и Центар за едукацију, инклузију и развој заједнице УСПОН, а под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију.