Поводом Дана сећања на страдале у НАТО бомбардовању, представници града Ваљева, Војске Србије и борачких удружења, положили су цвеће на споменик пилоту Миленку Павловићу, а потом је организовано полагање цвећа на споменик страдалима у ратовима од 1991. до 1999. године.

“На данашњи дан 1999. године, почела је НАТО агресија на Савезну Републику Југославију и трајала је 78 дана.  Смрт 2500 цивила, посебно 79-оро деце, за нас ће увек бити злочин. Били смо суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22000 тона бомби и ракета и њиховим јасним циљем да нам одузму део наше територије. Бомбардовање Ваљева је почело 14. априла 1999. године у коме је погинуло троје Ваљеваца, док је повређено више од 50 грађана. Наш град је претрпео огромна материјална разарања.

Живети прошлост зарад прошлости нема смисла, али живети прошлост зарад боље будућности увек има. Зграде, куће, мостове, школе, болнице, успећемо да обновимо и направимо нове, али људске животе  никада нећемо, нити смемо заборавити. Данас обележавамо Дан сећања на страдале у НАТО агресији и после 25 година сећања на храброст, пожртвованост и несебичност нашег пилота пуковника Миленка Павловића не бледи, већ само јача. Пуковник Павловић је  погинуо бранећи своју отаџбину и извршавајући најсмелији чин, жртвујући себе за одбрану народа.  Зато је обавеза свих нас да чувамо успомену и сећање на све оне који су дали највредније што су имали, своје животе за одбрану земље и народа”, казала је председница Скупштине града Ваљева проф. др Снежана Ракић.

У бомбардовању Ваљева које је почело 14. априла 1999. године, погинуло је троје Ваљеваца, а повређено 50 суграђана. На наш град и околину је пало 215  бомби, а 150 бомби је бачено на фабрику „Крушик“. На Маљену су 6. априла 1999. године погинула двојица младих потпоручника Жељко Савичић и Синиша Радић. У херојској одбрани на небу изнад нашег града, 4. маја погинуо је пилот пуковник Миленко Павловић.

У бомбардовању Ваљева је уништена зграда МУП-а, као и објекти у Причевићу и на Дивчибарама, срушено је пет стамбених зграда, оштећено је преко 200 станова и 50 кућа. Због свега тога, Ваљево 24. марта обележава тужну годишњицу трагичних догађаја из своје новије историје.

Поводом Дана сећања на страдале у НАТО агресији, 23. и 24. марта, када Србија обележава 25 година од почетка бомбардовања, широм наше земље се на јавним местима емитује материјал који садржи 1139 имена бранилаца отаџбине, који су страдали током НАТО агресије. У Ваљеву се овај видео материјал емитује на електронском билборду, на раскрсници Синђелићеве и Карађорђеве улице.