На Бранковачком вису је данас обележено 220 година од поласка устаничке војске у ослобађање Ваљева и учествовања у Првом српском устанку. Устанике су предводили прота Матеја и Јаков Ненадовић, а њихови потомци, мештани Бранковине се годинама окупљају на овом месту, где се сећају својих храбрих предака.

Подигнута је реплика заставе са којом су устаници кренули у ослобађање Србије, а представници града Ваљева, Колубарског округа, МЗ Бранковина и бројних удружења, положили су цвеће на споменик свим устаницима ваљевског краја, који су пали за национално ослобођење.

Пригодан програм извели су ученици ОШ „Прота Матеја Ненадовић“, након чега је одржан црквени помен.

„Заједно смо данас принели молитве за спокој душа проте Матеје и Јакова Ненадовића и свих оних који су кренули са овога места на један свети пут, а то је ослобођење отаџбине и заштиту ближњих.
Са овога светога места, прота Матеја и војвода Јаков знали су какву светињу бране. Били су свесни да ће многи од њих оставити животе. Многи они који су кренули са овог места те 1804. године, нису се вратили својим домовима, многи су следовали њихов пут, кренули су и ослободили Србију. Увек је наш народ знао какву светињу брани, а не према томе каква га сила чека са друге стране. Са овога светога места поручујемо да никада нећемо заборавити њихова дела која су учинили, тиме што су положили животе за ближње своје и за своју државу“, казао је свештеник Драган Јаковљевић.

Заменик председника Скупштине града Ваљева Виктор Мићић, подсетио је да сеча кнезова није могла зауставити устанак српског народа.

„Нема довољно лепих речи које би описале данашњи моменат. Сви присутни осећамо енергију која је објединила слободарски дух српског народа пре 220 година под вођством проте Матеје и војводе Јакова Ненадовића, све под последицом сече кнезова која се десила неколико недеља раније на реци Колубари. Тињала је жеља за слободом као свећа у чираку и на овом месту, ујединила се жеља да се Србија ослободи. Сведоци смо народнe песмe Филипa Фишњићa „Почетак буне против дахија“ и да није било једноставно кренути, знајући да ће бити великих губитака. Турци су учинили велике зулуме, хтели су да угуше ту жељу за слободом. Међутим, после сече кнезова није било могуће зауставити пут ка ослобођењу. Ми смо дужни да памтимо, обележавамо, да негујемо слободу, љубоморно чувамо, никада не заборавимо и да дамо свој допринос у очувању слободе у Републици Србији“, поручио је Мићић и завршио говор цитатом владике Николаја: „Дај Боже да се Срби сложе, обоже и умноже“.

Обележавање 220 година од почетка похода устаничке војске за ослобађање Ваљева и њеног учешћа у Првом српском устанку и ове године је у организацији МЗ Бранковина. Тим поводом, председник МЗ Бранковина Саша Јевтић се захвалио свима на подршци и досадашњој сарадњи.