Данас су почели радови на реконструкцији 12,5 километара пута од Крчмара до Дивчибара, које је 23. марта у Дивцима, најавио председник Републике Србије Александар Вучић.

Приликом обиласка радова на изградњи саобраћајнице Иверак-Лајковац, председник Вучић је најавио бројне инвестиције за Ваљево и Дивчибаре, међу којима је и ово асфалтирање.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић и руководилац Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру Бранко Вуковић су обишли данас први дан радова, који су отпочели од Дивчибара после бензинске пумпе и наставиће се до Крчмара. Ту ће се пут спојити са рехабилитованом деоницом од Белега до Богдановића брда, која је урађена 2018. године.

Асфалтираће се 12,5 километара пута од Крчмара до уласка на Дивчибаре, а вредност радова је 392 милиона динара без ПДВ-а. Рехабилитацију пута финансира ЈП „Путеви Србије“, а изводи Предузеће за путеве „Ваљево“. Поред асфалтирања биће решена и дренажа пута. Рок за завршетак је 120 календарских дана. Због радова на овој деоници пута од Крчмара до Дивчибара, саобраћај ће се одвијати успорено, са постепеним пропуштањем возила и мањим застојима.

Иначе, реконструкција пута за Дивчибаре преко Рајковића је започела 2018. године, пресвлачењем коловоза од Белега до Петнице, а потом и асфалтирањем до Крчмара. Санирана су и клизишта у Паунама и Клинцима.

Ови радови су веома значајни за Мионицу и Ваљеву, преко чије територије пролази регионални пут за Дивчибаре, али и за ово туристичко место на Маљену, јер ће сада још брже и безбедније до њега долазити бројни туристи из правца Београда и Новог Сада.

Ово је важан подстицај за развој туризма на Дивчибарама, у које се протеклих година улаже доста новца, а влада и велико интересовање инвеститора, који зидају бројне апартмане. Бољој понуди Дивчибара допринео је и сада већ успешан рад хотела „Црни врх“, у власништву породице прослављеног кошаркаша Милоша Теодосића и ски стаза „Црни врх“, али и бројни други садржаји који се нуде посетиоцима.