У оквиру акције „Посади свој хлад“, испред зграде Градске управе Ваљева, грађанима су данас бесплатно подељене саднице белог јасена. Акцију је реализовала Градска управа Ваљево, а интересовање грађана је било велико и саднице су брзо подељене.

Oлга Јанковић, пејзажни архитекта у Градској управи је истакла да се Градска управа ангажовала да учествује у овом конкурсу, тако што су пријавом за ову акцију на којој је учествовао велики број општина и градова у Републици Србији, добили за садњу 100 пролећних садница.

У овој акцији су подељене двогодишње саднице белог јасена, са упутством за садњу. Свака садница садржи лого спонзора, као и QR код преко којег могу да се региструју и прате даља упутства сви који су данас добили саднице.

„Веома смо захвални, пошто се боримо против аерозагађења и учествујемо у свим могућим акцијама, како би помогли нашем граду да се избори са тим проблемом. Такође смо учествовали и у пројекту „Пошумљавање града Ваљева“ где смо добили четири милиона динара од Министарства заштите животне средине и где ћемо на јесен пошумити град Ваљево са већим и квалитетним садницама“,

Она је рекла да нас већ на јесен очекује још једна акција, овај пут јесење садње и да очекујемо да ћемо добити већи број садница.

Акцију „Посади свој хлад“ организује невладина организација  „Зелени развојни центар“ из Сремске Митровице и до сада су по Србији поделили око 60.000 садница.  Како кажу из ове организације, акција није само еколошка, усмерена ка борби против климатских промена, већ је и акција која има здравствену функцију, јер је свако дрво јединствени зелени респиратор. Из ове организације су поручили да дрвеће садимо у градовима, зато што тамо и живимо.