“Као родитељи, први пут се сусрећемо са оваквом акцијом и наравно, пријатно смо изненађени. Драго нам је да се једна оваква акција одвија у граду Ваљеву. Деца са нестрпљењем ишчекују зимовање. Надамо се да ће оваквих акција бити што више, да та деца која су освојила награде на такмичењима буду на овај начин мотивисана за даљи рад. Заиста, дивна акција”, нагласила је Ана Вујић, мајка, чије ће дете зимовати о трошку града Ваљева на Дивчибарама.

Ана Вујић

Ученици од шестог до осмог разреда основних градских школа, Музичке и Гимназије, који су постигли изузетна постигнућа у школовању и на такмичењима окружног и републичког нивоа, а на основу критеријума из конкурса, изабрани су да зимују на Дивчибарама.

Седамдесеторо ученика и троје стручних пратилаца је отишло јутрос око 10 часова на Дивчибаре, где ће зимовати до 22. јануара.

Радоица Рстић

“Данас спроводимо и последњу програмску активност из Локалног плана акције за децу. Ова активност се реализује у овој години због школског распуста који je у току. Изабрани су ученици који су освојили награде на републичким и окружним такмичењима из предмета из којих су се такмичили и остварили најбоље резултате. Град Ваљево је по први пут препознао и наградио таленте, наше најбоље ученике, јер све ове наше програмске активности које смо имали у претходном периоду већином су се односиле на децу која долазе из породица које су социјално угрожене.

Наравно, то ће се наставити и у наредном периоду, али оно што је битно и што је новина, да је Град препознао најбоље ученике, јер та деца су наша будућност. Оно што је најважније, они ће имати и обуку скијања, која је организована преко УФК “Валис”. Директор “Валис – а” је већ на Дивчибарама, тако да они већ од понедељка крећу на стазу са инструкторима и оно што је такође лепа вест, јесте да има снега и надам се да ће тако остати и наредних седам дана”, поручио је председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу Радоица Рстић.

Слободанка Васиљевић

“Мислим да је ова активност заиста добра, хвала им што су се сетили, јер су деца заслужила да иду на зимовање. Ово је баш лепо освежење на крају првог полугодишта, јер вредну децу увек треба наградити. Моје дете се радује, она је шести разред у Другој основној школи и ово је веома подстицајно за њу и баш се обрадовала када је стигла вест да ће ићи на зимовање”, рекла је Слободанка Васиљевић.

Председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу данас је говорио је и о плановима за ову годину, у којој је издвојено 11 милиона из буџета града Ваљева, на позицији Локалног плана акције за децу.

“Град Ваљево ће наставити и у току 2023. године да спроводи сличне активности. Буџетом су планиране све програмске активости које су биле и прошле године, тако да ћемо и ову активност коју смо успоставили, награду за најбоље ученике, наставити и у овој години. С обзиром на то да ми летовање већ три године спроводимо, искључиво иду деца из сеоских школа, којима нису доступне овакве програмске актвности и да смо на неки начин исцрпели и те ресурсе, а с обзиром на број ученика у сеоским школама, већ је велики број ученика искористио ту могућност. Ми у овкиру Локалног плана акције за децу размишљамо да ове године проширимо ту активност и на децу која су постигла најбоље успехе и на неки начин да ту децу заједно са децом из сеоских школа спојимо, тако да постоји могућност да ћемо већи број деце послати на летовање, дакле проширујемо сваке године капацитете, онолико колико је то могуће, а оно што је важно, јесте да је Град почео да препознаје таленте, најбоље ученике и почео да награђује њихов труд и рад, поред стипендија које Град већ годинама уназад издваја за талентоване ученике и студенте”, закључио је Рстић.

Деца ће зимовати у одмаралишту „Стеван Филиповић“ на Дивчибарама, а у одмаралишту на располагању ће поред стручних пратилаца, имати здравствену негу од стране медицинског особља и инструкторе скијања.

Град Ваљево је за ову програмску активност издвојио милион и 400 хиљада динара.