У оквиру Локалног плана акције за децу, о трошку града Ваљева ће и ове године 50-оро деце са сеоског подручја отићи на летовање у Црну Гору.

Тим поводом је данас одржан родитељски састанак, како би деца, директори школа и родитељи, били упознати са свим детаљима везаним за летовање.

„Срећан сам што и ове године Град Ваљево шаље 50-оро деце на море. Нема детета које се не радује одласку на море, а ми на овај начин желимо да омогућимо да што више деце ужива у чарима мора и наравно да научи да плива. Град Ваљево четврти пут организује одлазак деце на море кроз Локални план акције за децу. На море иду деца са сеоског подручја и деца која су из социјално угрожених категорија. Поново се иде у Чањ, у хотел са четири звездице, који је удаљен 250 метара од плаже и са децом иду два инструктора пливања, лекар и две учитељице.

Град Ваљево је ове године обезбедио 13,2 милиона динара за спровођење Локалног плана акције за децу, кроз који финансирамо бесплатно летовање, уџбенике за ђаке прваке, школу пливања у Петници и бесплатно зимовање за најбоље ученике! Оно што морам овом приликом да истакнем, јесте да смо ове године од отварања базена у Петници, по први пут обезбедили бесплатан улаз за сву децу радним данима! Верујем да све ове мере помажу породицама и зато спремамо нове мере у оквиру програма подршке породици, али и у оквиру ЛАП-а за децу, које ћемо ускоро усвојити и објавити“, поручио је градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

Анђела Митровић је ученица седмог разреда ОШ „Стеван Филиповић“ Дивци и по први пут иде на море.
„Веома сам срећна и први пут ми је да идем на море. Кренуле су припреме и полако сам већ почела да се пакујем. Драго ми је што је Град Ваљево омогућио ово летовање, јер мислим да и деца са сеоског подручја заслужују то“, нагласила је Анђела Митровић.

Радоица Рстић, председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу је рекао да ће деца узраста од четвртог до седмог разреда боравити осам дана у Чању и да им је обезбеђен пун пансион. Полазак је 29. јуна, а ове године за летовање је издвојено 2.700.000,00 и реализује се преко туристичке агенције „Рекреатива“, са којом је остварена и раније добра сарадња и која је на јавној набавци добила тај посао. Рстић је том приликом објаснио и због чега се одлазак на море финансира искључиво деци са села, а не и деци из града.

„Вама је познато да кроз Локални план акције за децу, као и кроз многе друге активности за подршку деце, пуно програма је фокусирано на Град и пуно тих активности се спроводи у граду. Као што су школица пливања, која ће такође почети крајем овог месеца и то су све програмске активности које су доступне деци из града. Деци са села нису толико доступне и због тога смо се одлучили да то буду деца са села. Друго, децу са сеоског подручја родитељи нису у могућности да воде на море сваке године због свих својих пољопривредних и других обавеза, а има има оних који би своје дете хтели да пошаљу на море и зато смо одлучили да то буду искључиво деца са села, којима није доступно све оно што је доступно деци из града и на тај начин да пружимо подршку родитељима са села, који због својих обавеза нису у могућности да издвоје време да воде своју децу на море.
Данас имамо родитељски састанак са свом децом, ту су присутни и сви директори школа са сеоског подручја са којих долазе деца и данас смо у организацији са једним нотаром организовали да он буде присутан овде и одмах након састанка ће се се извршити овера сагласности. Поједноставили смо ту процедуру и сви обрасци су већ припремљени и попуњени, тако да смо и на тај начин размишљали да родитељи не морају више пута да долазе до града. У међувремену, они су сви добили упутства и сви су прибавили путну исправу. Дакле, у претходном периоду сва деца су већ извадила и имају важећу путну исправу за прелажење границе“, казао је Рстић.