„Имамо четворо деце и никада нисмо имали времена да водимо децу на море, а и материјална ситуација је таква да се баш и не може ићи. На море иде најстарија ћерка и захваљујемо се пуно Граду што су ово организовали“, рекао је Дарко Омеровић из Попучака, који је јуче са родитељима педесеторо деце из ваљевских села, присуствовао родитељском састанаку са представницима Града Ваљева, поводом одласка деце са сеоског подручја на летовање у Црну Гору, о трошку Града Ваљева.

Наиме, Ваљево са 11 милиона динара финансира активности у оквиру Локалног плана акције за децу, међу којима су поред бесплатног летовања и бесплатни уџбеници за ученике првог разреда и бесплатна школа пливања за 150-оро ваљевских првака, која почиње у понедељак у Петници. Након две године паузе због короне, поново Град Ваљево шаље бесплатно децу на море, што је трећи пут да се организује ова активност.

Ове године ће и породица Ћебић из Доњих Лесковица послати једно, од двоје деце на море, бесплатно у организацији Града Ваљева.

„Ми живимо на селу и немамо времена да их водимо на море, сад је сезона радова и не можемо све то да оставимо. Деца никада нису била на мору и стварно се захваљујемо Граду што су ово организовали и за наше и за осталу децу из села“, рекла је Марина Ћебић из Доњих Лесковица.

„Нема детета које се не радује одласку на море и зато сам срећан што и ове године град Ваљево, после две године паузе, поново шаље на море педесеторо деце. На овај начин желимо да омогућимо да што више деце ужива у летњем распусту, научи да плива и осети чари летовања!

Град Ваљево је обезбедио рекордних 11 милиона динара за спровођење Локалног акционог плана за децу, кроз који финансирамо бесплатно летовање, уџбенике, школу пливања.

Верујем да ће све ове мере које као Град предузимамо, помоћи породицама са децом које се налазе у лошијем материјалном положају. Верујем да ће деца уживати у лепом летовању у Чању и да ће понети најлепше успомене са мора“, рекао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић на почетку овог родитељског састанка.

Радоица Рстић, председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу је рекао да ће деца боравити осам дана у Чању, у хотелу „Златибор“ и да им је обезбеђен пун пансион. Два милиона динара су издвојена за ово летовање, које се реализује преко туристичке агенције „Рекреатива“, са којом је остварена и раније добра сарадња и која је на јавној набавци добила тај посао.

„Педесеторо деце је изабрано искључиво са сеоског подручја из сеоских школа,  узраста од четвртог до седмог разреда основне школе. Водило се рачуна да из свих осам сеоских школа буде одређени број деце. Један од критеријума је био да дете први пут одлази на море. Други критеријум је да дете потиче из материјално угрожене, односно на ивици угрожене породице. Морам да кажем да ово нису деца из социјално угрожених породица, јер су то деца са сеоског подручја, чији родитељи нису примаоци социјалне помоћи. Њихови родитељи имају приходе, али не могу да обезбеде да своје дете воде на море и због својих прихода, али и заузетости због сезонских и сеоских послова. Нису у могућности да оставе стоку и своје пољопривредно газдинство и да воде децу на море, иако су неки у материјалној могућности да то ураде. Због тога ту децу нема ко да одведе на море и то је најважнија подршка коју је град Ваљево определио кроз овај план“, рекао је Рстић.

Он је објаснио зашто се одлазак на море финансира искључиво деци са села, а не и деци из града.

„Неке друге програмске активности, које смо овим Локалним планом акције за децу организовали, доступне су деци из града.  Деци из града су доступне многе активности које град финансира из пројеката, а нису деци са села, јер су удаљени и не могу да дођу и учествују у њима“, објаснио је Рстић.

Он се захвалио на подршци Центру за социјални рад, преко кога је одабрано троје деце из социјално угрожених породица, која су заменила децу из села, која су због болести одустала од летовања. Велику подршку је дала и Полицијска управа Ваљево, која је обезбедила у кратком року и пасоше за децу која путују.

„Вечерас смо овде обезбедили и нотара из канцеларије Анђелке Павловић, који је дошао у Градску управу и после овог састанка ће потписати сагласност да деца могу да пређу границу. Све смо то урадили да би смањили број долазака родитеља у град. За оне родитеље који су испуњавали услове по Закону о социјалној заштити са сеоског подручја, њима смо обезбедили једнократну помоћ од 12.000 динара  за трошкове припреме одласка деце на море. Осим вађења путне исправе, треба набавити купаћи, шорц, мајицу, папуче, треба да остане тој деци нешто и за сладолед“, каже Рстић.

С обзиром да сва деца први пут иду на море и да су скоро сви непливачи, Град је обезбедио да са децом поред две учитељице и педијатра, иду и два професора физичког, која ће бити инструктори и учити децу да пливају.