За најбоље путописно остварење на српском језику у сезони 2022/2023. године, проглашена је књига „На мапи утопије“, књижевника Бранка Анђића, коме је данас у Бранковини уручена награда „Љубомир П. Ненадовић“.

Директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Виолета Милошевић и члан Градског већа Ненад Патијаревић, положили су цвеће на хумку Ненадовића, након чега се присутнима обратила директорка Библиотеке.

„Поздрављам вас у име организатора Матичне билиотеке „Љубомир Ненадовић“ и свима желим топлу добродошлицу у Бранковину, завичај српског путописа. Налазимо се у Порти Цркве Светих Архангела, задужбини породице Ненадовић, којој је припадао и Љуба Ненадовић, јединствен у српској књижевности по томе што само уз његово име стоји одредница „путописац“, како је то уочио проф. др Владимир Гвозден, познавалац потописа, књижевник па и сам светски путник. Када смо пре десет година установили награду, једину за путопис тада, а и данас у Србији, било је тада пуно амбиције и полета. За афирмацију овог, неоправдано запостављеног књижевног жанра, подршку смо добили пре свих од професора Филолошког факултета Универзитета у Београду, изузетних познавалаца српске књижевности проф. др Радивоја Микића и проф. др Михаила Пантића, као и Владимира Шекуларца, нашен колеге библиотекара, саветника у Народној библиотеци Србије. Они су на себе преузели задатак да буду истраживачи, историчари, хроничари и читаоци српског путописног штива, али и одговорност да изаберу најбољу књигу и сваког септембра прогласе лаурета.

Од почетка није изостала ни подршка Министарства културе Републике Србије, а мора се истаћи и значајно разумевање и подршка града Ваљева. Данас ћемо плакету доделити десети пут и пожелети да досадашњи и сву будући добитници, буду једнако поносни на Љубину награду, као што смо ми поносни што су баш они постали део културног наслеђа ваљевског краја и Србије“, казала је Милошевић.

У име града Ваљева, присутне је поздравио Ненад Патијаревић, члан Градског већа задужен за културу.

„Велико задовољство и част ми је да се данас видимо, јер традиционално у овом периоду сви путеви воде у Бранковину. Град Ваљево ће увек подржавати овакве маниефестације и настоји да из године у годину помери границе и да напредује заједно са овом манифестацијом. Добродошлица свима, хвала на одличној организацији, хвала свима вама који сте дошли у оволиком борју, уз жеље да се сваке године виђамо на овом месту, које је заиста посебно“, поручио је Патијаревић.

Одлуку да ова награда буде уручена Бранку Анђићу, донео је жири у саставу проф. др Радивоје Микић, проф. др Михаило Пантић и Владимир Шекуларац, саветник за библиотечку делатност.

Директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“  Виолета Милошевић је уручила награду Бранку Анђићу, који се у својој беседи осврнуо на период писања књиге „На мапи утопије“, као и на дела Љубомира Ненадовића.

„ Када сам почео да пишем књигу о утопијама Новог света, нисам био свестан да ће то бити и сведочанство о мојим утопијама, утопијама субјективног посматрача. Али, одавно знамо да објективност није на високој цени у уметности. Трагање за било каквом утопијом, као и покушај да се она изгради, било би у бучном велеграду или „далеко од разуздане гомиле“, увек је потврђивање права човека на нови почетак. Потрага за сигурном кућом.

Према увреженом мишљењу, упркос његовом неоспорном значају за српску културу и образовање, дело Љубомира Ненадовића досеже скромне уметничке висине; то углавном сматрају људи који заборављају да је уметност писане речи, па и путописа, створена језиком. Више од пола живота провео сам далеко од сопственог језика; да га не бих заборавио, банализовао, осиромашио, чувао сам Ненадовићева „Писма из Италије“ на дохват руке и повремено их насумично отварао да бих прочитао неколико редова или неколико страница на савршеном, кристално јасном, лепршавом, непосредном српском језику, који ме је прожимао као крепко, добро одлежано вино. Његов језик постао је моја сигурна кућа, годинама пре но што је његово име повезано са мојим, признањем које данас примам. На крају, мада никако најмање важно: Књига „На мапи утопије“ не би била написана, као што ја данас не бих стајао овде пред вама, да није било моје узданице, музе и најсуровијег критичара, супруге Љиљане. Она ме је подстакла да је напишем и надам се да нас у овом тренутку однекуд посматра, где год била“, казао је између осталог у својој беседи лауреат овогодишње награде Бранко Анђић.

На свечаности која је одржана испред бранковачке цркве и гробова Ненадовића, наступио је музички састав „Полиптих“.